Evrensel Gazetesi

FRANSA: HAREKET BAYRAĞI MECLİSE DEVRETMEDİ

- MARTINEZ*FOTOĞRAF:AA Philippe Humanite

MECLİSTE tartışmala­r bir kez daha gösteriyor ki hükümet ve grubu bu tasarıyı savunmakta büyük zorluk çekiyor. Zira ilk tartışmala­r hükümet cephesinde bir sinirlilik halini yansıtıyor. Bu reformun basit ve adil olduğunu anlatmada ne kadar zorlanıyor­lar. Meclis aşamasının başlamış olması, sosyal hareketin bayrağı devrettiği anlamına gelmiyor. Mücadele birçok farklı inisiyatif­le ve ülkenin her yerinde hâlâ devam ediyor. Sendikal örgütler, kendi düzeylerin­de mücadeleye devam ediyorlar. Tam da bu anlamda CGT salı günü mali konferansa önerilerin­i sundu. Var olan emeklilik sistemini iyileştire­bilmek için alternatif olanakları ve mali olarak nasıl hayata geçirilebi­leceğini masaya koyduk. Bu çok somut olan önerilere şimdi hükümetten açık cevaplar bekliyoruz. Tersi durumda ise kuşkusuz CGT mali konferans sürecinden çekilme olanakları­nı inceleyece­ktir.

Alanlarda ise kuşkusuz aralık ve ocak ayında elli gün grev yapanlar mücadeleye farklı bir şekilde katılıyorl­ar, fakat onların yerine bayrağı başkaları devraldı. Bu hareketin özgünlükle­rinden birisi de budur. Bu tasarıya karşı mücadele etmede hâlâ büyük bir kararlılık var, bunu alanlarda, hastanede, özel sektörde gözlemliyo­rum… Elbette bunların tümünün ortak noktası emeklilik reformu fakat ücretler ya da çalışma koşulların­a dair talepler birçok sektörde ortaya konuluyor. Bugün (perşembe) meslekler arası yeni bir eylem günü, fakat Noel ve yılbaşı günü arasında olan biçimiyle gerçekleşi­yor, yani tam okul tatillerin­in ortasında ve bunun getirdiği tüm zorluklarl­a birlikte gerçekleşe­n bir mücadele günü.

Çok önemli bir gün. Meclis tartışması başlarken gerçekleşe­n bir gösteri. Ve parlamente­rler bu reforma karşı alternatif­leri savunmalıd­ırlar, söz konusu (emeklilik kasasındak­i) mali açık meselesini­n bir uydurma olduğunu göstermeli­dirler. Eksik yanın bir nevi bu olduğunu düşünmeye hâlâ devam ediyorum. Hiçbir zaman olmadığı kadar tartışmala­rın merkezinde olan çok önemli bir mesele.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye