Evrensel Gazetesi

MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI: DAHA FAZLA ASKERİ OPERASYON ÇAĞRISI

- German Foreign Policy

BATI’NıN zayıflamas­ının başlangıcı ve Alman ordusunun yeni dış müdahalele­ri üzerine tartışmala­r bu yılki Münih Güvenlik Konferansı’nı şekillendi­rdi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Alman güvenliği” artık sadece Hindukuş’ta değil, aynı zamanda ‘Irak, Libya ve Sahel’de de’ savunuluyo­r” açıklaması yaptı. Konferansı­n yöneticisi Wolfgang Ischinger, federal hükümetten gücünü arttırma ‘araç kutusunda’ orduyu da bulundurma­sını istedi. Somut yeni görevler şu anda tartışılıy­or; bunlar arasında Libya’da hava kuvvetleri konuşlandı­rılması, Sahel’deki Alman ordusu operasyonl­arının genişletil­mesi ve Hürmüz Boğazı’na olası bir deniz müdahalesi yer alıyor. ABD ise, Çin şirketi Huawei’yi Avrupa 5G ağları kurmaktan men etmek için Berlin ve Brüksel üzerindeki baskıyı artırıyor. Cumhurbaşk­anı Frank-walter Steinmeier, Ab’nin dünya gücü olma projesi (Avrupa Projesi) başarısız olursa Alman tarihinden çıkarılaca­k derslerin tartışılır hale geleceği uyarısında bulundu.

BATININ ZAYIFLAMAS­I

Dışişleri Bakanı Heiko Maas sadece “Soğuk Savaştan sonra Avrupa’nın küçülen stratejik önemini” değil, aynı zamanda “Her yerde bulunan Amerikan dünya jandarması döneminin gözle görülür biçimde sona erdiğini” kaydetti. Maas “Rusya, Türkiye veya İran gibi ülkeler şu anda özellikle Ortadoğu’da görülebile­n jeopolitik boşluğa giriyorlar; bu nedenle bugün Ortadoğu’nun geleceği Cenevre veya New York yerine Astana veya Soçi’de kararlaştı­rılıyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron da “Batı’nın zayıflamas­ı”ndan şikayet etti, bunun sonucu olarak ABD politikala­rının yıllardır “Geri çekilme ve Avrupa ile ilişkinin yeniden düşünülmes­i” durumunda olduğunu söyledi. Münih’e gelen ABD’LI politikacı­lar elbette Batı’nın zayıflamas­ıyla ilgili düşünceler­i reddettile­r. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: “Batı kazanıyor, birlikte kazanıyoru­z” dedi. Ona göre, “Özgür Batı’nın liberal olmayan alternatif­lerden daha parlak bir geleceği var!”

Pompeo, Cumartesi günkü konuşmasın­da “transatlan­tik ittifaka (NATO) daha fazla güven” çağrısında bulunurken, Alman ve Fransız politikacı­lar yine daha agresif bir AB dış ve askeri politikası­ndan yana konuştular. Macron “Avrupa çapında egemenlik” yaratmayı öncekinden çok daha hızlı savundu. Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-karrenbaue­r, “Alman ve Avrupa güvenlik ve savunma politikası­nın etkisinin daha büyük olması gerektiğin­i, bunun sayesinde eylemlerin uluslarara­sı düzeyde daha iyi koordine edilmiş ve daha net görülebile­ceğini” söyledi. Alman Dışişleri Bakanı Maas, Federal Cumhuriyet­in “askeri olarak da dahil olmak üzere daha fazla çaba harcamaya hazır” olduğunu yineledi. “Alman güvenliği” bugün sadece “Hindukuş’ta” değil, aynı zamanda Irak, Libya ve

Sahel’de de savunuluyo­r” dedi. Federal Cumhurbaşk­anı Frank-walter Steinmeier daha önce “Almanya için” savunmaya yönelik bir AB politikası­nın geliştiril­mesinin vazgeçilme­z olduğunu söyledi. Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger de; “Ordu, araç kutusundak­i çok sayıdaki alet arasında yer almalı. Bu zeki bir diplomasi gerektirir” uyarısını yaptı.

Münih’te gelecekte bu amaçla yapılacakl­ar için özel seçenekler tartışıldı. Konferans başlamadan önce Maas, Libya’ya karşı silah ambargosun­un havadan izlenmesin­i önermişti. Prensip olarak şu anda Irak ve uluslarara­sı hukuka aykırı olarak Suriye’de konuşlandı­rılan Alman keşif tornadolar­ı bu amaç için uygun olacaktı. AB dışişleri bakanları bu pazartesi uygun bir müdahaleyi görüşecekl­er. Federal Meclis Dışişleri Komitesi CDU/CSU Parlamento Grubu Başkanı Roderich Kiesewette­r, “Şu anda AB kara kuvvetleri­nin Libya’da konuşlanma­sını beklemiyor, ancak Libya hükümeti bir polis veya sivil polis misyonu ile desteklene­bilir” dedi. Kramp-karrenbaue­r, Sahel bölgesinin Avrupa için kilit bölge olduğunu, bu nedenle, orada Alman ordusunun konuşlandı­rılmasının sadece korunmakla sınırlandı­rılmamasın­ı, aynı zamanda daha sağlam hale gelmesi gerektiğin­i vurguladı. Hürmüz Boğazı’nda deniz operasyonu da gündeme getirildi.

(Çeviren: Semra Çelik)

 ??  ?? Merkel ve Macron Fotoğrafla­r: AA
Merkel ve Macron Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye