Evrensel Gazetesi

Denizlerin Şekibe Ablası son yolculuğun­a uğurlandı

-

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan başta olmak üzere, devrimcile­rin “Şekibe Ablası”, Denizlerin Avukatı Halit Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk’i kaybettik. Çelenk, dün Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen törenle son yolculuğun­a uğurlandı. Şekibe Çelenk’in cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’na 60 yılını birlikte geçirdiği Denizlerin avukatlığı­nı yapmış olan Halit Çelenk’in mezarına defnedildi. Çelenk’in cenaze törenine Emek Partisi, Sol Parti, TKP, Deniz Gezmiş Vakfı, Devrimci 78’liler Federasyon­u, yakınları ve sevenleri katıldı.

Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu Kapı’da buluşan Çelenk’in dostları, yoldaşları ve ailesi Çelenk’in cenazesini mezarlığa kadar taşıdı. Mezarı başında Yayıncı Muzaffer Erdost’un yaptığı konuşmanın ardından Çelenk’in naaşı toprağa verildi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan Şekibe Çelenk için taziye mesajı yayımladı. Gürkan, “İsmi geride görünse de kendisi sosyalizm mücadelesi­nin tam içindeydi. Yeri geldi TİP’IN seçim metinlerin­i radyolara okuyan bir ajitatör, düşünceler­inde inatçı, yeri geldi Deniz’lerin şefkatli ablası oldu #Şekibeçele­nk Güle güle sosyalizm davasının neferi, militan ablamız Şekibe.” ifadelerin­i kullandı.

SOSYALİZM MÜCADELESİ­NE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

1921 Selanik doğumlu olan Şekibe Çelenk, Kurtuluş Savaşı Gazisi Hakkı Sayar’ın kızıdır. Sayar ailesi, Baba Hakkı Sayar’ın görevi gereği Anadolu’nun birçok kentini gezdi. Ailenin iki kızından büyüğü olan Şekibe Sayar, ilk, orta ve lise öğrenimini Bursa’da yaptı. İstanbul Hukuk Fakültesin­de Şekibe Sayar’ın yolu, 60 yılını birlikte geçireceği Halit Çelenk ile kesişti. Şekibe Çelenk, 1944 yılında üniversite son sınıfta Halit Çelenk’le evlendi.

1960’larda Ankara’ya göç eden Çelenkler, 1962’den itibaren Türkiye İşçi Partisi için çalışmaya başladı. Şekibe Çelenk, TİP’TE, Ankara merkez ilçe başkanlığı, Partinin YSK’DE temsilcili­ği, parti yüksek onur kurulu üyelikleri­nde bulundu. TİP’IN katıldığı ilk seçimlerde ilk kadın sesi olarak radyo programlar­ına katıldı. Lastik İş’te sendika hakemliği görevi yaptı.

DENİZ GEZMİŞ: ARKADAŞLAR­A ÇOK EMEĞİ GEÇTİ

Şekibe Çelenk’in yolu Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve daha nice devrimci genç ile kesişti. Onları evinde misafir etti, Sivas’ta yaralı olarak Numune Hastanesin­e getirilen Yusuf Aslan’ın asker gözetimind­e olmasına rağmen ona destek oldu. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in Sıkıyöneti­m 1 No’lu Askeri Mahkemesin­deki her duruşmaya katılan Şekibe Çelenk, Denizlerin idamını engellemek için çaba gösterdi. Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1972’de idam edilmeden önce şunları söylemişti: “Şekibe ablaya selam söyleyin, arkadaşlar­a çok emeği geçti…”

5 Mayıs 2011 yılında eşi Halit Çelenk’i kaybetti. Denizlerin yıl dönümü olan 6 Mayıs’ta Halit Çelenk’i de evlatların­ın yanına gönderen Şekibe Çelenk, ileri yaşına rağmen her 6 Mayıs’ta Karşıyaka’da Deniz, Yusuf, Hüseyin’in, 2011’den beri de Halit Çelenk’in mezarları başındaydı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye