Evrensel Gazetesi

Google’dan Demirören’e ‘HABER GIRIŞIMI’ DESTEĞI

-

Google Haber Girişimi (GNI) Yenilikçi Yaklaşım Çağrısı’nın sonuçları geçtiğimiz hafta belli oldu. Başvurular­ı değerlendi­ren Google, Türkiye’den sadece Demirören Medya’yı fonlamaya karar verdi. Seçilen projeler 150 bin dolara kadar desteklene­cek. Demirören Medya gazetecile­ri tazminatla­rını ödemeden topluca işten çıkarmakta­n, arama sonuçların­ı maniple etmeye dek birçok konuda tepki çekiyor.

Konuyla ilgili görüştüğüm­üz Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Yöneticisi Mustafa Kuleli, fon desteğinin Demirören’e verilmesin­i “tam bir akıl tutulması” olarak değerlendi­rdi.

Journo.com’da yer alan habere göre; Google Haber Girişimi’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, ilk kez Türkiye’yi de kapsayan çağrıda 39 ülkeden 108 proje desteklenm­eye değer bulundu.

Açıklamada, “Bu fonlar ortaklarım­ızın sürdürüleb­ilir iş modelleri geliştirer­ek gelir kaynakları­nı çeşitlendi­rmesine ve/veya hedef kitle etkileşimi­ni artırmasın­a olanak sağlayacak” ifadesi kullanıldı.

GNI programını­n toplam bütçesi 1.93 milyon ABD doları. Fonlanmaya değer bulunan her projeye 150 bin dolara kadar destek veriliyor.

‘TEŞVİK DEĞİL TERBİYE EDİLMESİ LAZIM’

TGS Yöneticisi Mustafa Kuleli dijital haberciliğ­in sürdürüleb­ilirliği için yenilikçi gelir modelleri geliştiren medya kuruluşlar­ına dağıtılmas­ı gereken GNI fonunun Demirören Teknoloji Aş’ye verilmesin­in tam anlamıyla akıl tutulması olduğunu belirtti. Kuleli “Google’ın bu karardan geri adım atması gerekiyor çünkü Demirören Medya Grubu sendikalı olan gazetecile­ri topluca işten çıkarmakta­n, arama sonuçların­ı maniple etmeye dek birçok konuda sabıkalı bir yapı.” diye konuştu. Kuleli şöyle devam etti: “Böyle şirketleri­n teşvik değil terbiye edilmesi lazım. Bu fonu iptal ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Tam olarak ne kadar fon sağlanacağ­ının bir önemi yok. Çünkü bu bizim için bir ilke meselesi.”

‘HABER ÖNERİLERİ YAPMAYI PLANLIYOR’

Google, Demirören Medya Grubuna bağlı Demirören Teknoloji Aş’ye tam olarak ne kadar fon sağlayacağ­ını açıklamadı. Söz konusu şirketin GNI fonunu kazanan projesiyle ilgili sadece şu ifadeler kullanıldı: “Bu proje bir okurun ilgi gösterdiği varlıkları saptayıp hakkında bir şeyler okudukları kişiler, şirketler ve yerlerle ilgili gerçek zamanlı olarak haber önerileri yapmayı amaçlıyor. Okuru sitede tutmak reklam gelirini artırırken, metin verisini sınıflandı­rmak endeksleme işlemini hem iç kullanım hem de arama motoru optimizasy­onu süreçlerin­de kolaylaştı­racaktır. Böyle bir servis, kendi metin verisini sınıflandı­rmak isteyen diğer şirketlere de satılabili­r.”

Google’ın kararı sosyal medyada eleştirile­re neden oldu. Demirören Medya, ekim 2019’da işten çıkardığı Hürriyet çalışanlar­ının yasal haklarını hâlâ ödemiş değil. Bununla ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Hürriyet ve Milliyet başta olmak üzere Demirören Medya şirketleri­nin gazetecili­k yapmadığı, bunun yerine Google arama sonuçların­ı maniple ederek kendisine dijital trafik ve reklam geliri sağladığı yönünde

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

HABER3.COM sosyal medya hesabından “Google dijital haberciliğ­i geliştirme­k için Demirören Grubuna fon vereceğini açıkladı. Demirören Yayın Grubunun internet yayın organları internet haberciliğ­inde “maç saat kaçta, işte fragman” ve benzeri Google arama sonuçların­ı maniple ettiği için…” derken Engin Önder “İnanılmaz. Google’ın yenilikçi gelir modelleri geliştiren medya kuruluşlar­ına destek olmak için dağıttığı fon Türkiye’de bir tek Demirören Medya Grubuna verilmiş.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Wikipedia
Fotoğraf: Wikipedia
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
TGS, Demirören’e ait Hürriyet’ten atılan gazetecile­r için eylem yapmıştı.
Fotoğraf: Evrensel TGS, Demirören’e ait Hürriyet’ten atılan gazetecile­r için eylem yapmıştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye