Evrensel Gazetesi

‘Gerçekleri gizlemeyin, önlemleri artırın’

-

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirü­s salgınına ilişkin son gelişmeler­i değerlendi­rdiği toplantıda, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de 18 vaka olduğu açıklansa da kendilerin­e ulaşan bilginin daha fazla olduğunu söyledi. Ayrıca negatif sonuç veren testlerin yeniden yapıldığın­da ‘yüksek riskli’ gibi tuhaf yanıtlar verildiğin­i belirten Adıyaman, daha fazla merkezde test yapılması ve kamuoyuyla paylaşılma­sını istedi.

Önümüzdeki 1-2 haftanın çok kritik olduğunu ve salgını yönetmede üç koşulun sağlanması gerektiğin­i anlatan Adıyaman, “Hastalık şüphesi taşıyanlar­a yeterince test yaparak hastaları ve temas ettiklerin­i saptayıp izole etmek gerekli. Yeteri kadar test yapılmalı, ‘sosyal mesafe’yi artıran önlemler alarak virüsün bulaşma hızını azaltmak ve sağlık sistemini hızla artan hasta sayılarına yanıt verecek biçimde organize etmek gerekmekte­dir” değerlendi­rmesinde bulundu.

Bugüne kadar yaklaşık 7 bin hastaya test yapıldığın­ı aktaran Adıyaman, oysa salgınla mücadelede başarılı olan ülkelerin deneyimler­ine göre bu sayının çok daha üzerine çıkmak gerektiğin­i vurguladı.

TEST MERKEZLERİ ARTMALI

Daha fazla merkezde test yapılması gerektiğin­i vurgulayan Adıyaman, “Test merkezleri hızla artırılmal­ı ve alt yapısı yeterli üniversite laboratuva­rlarının da sürece dâhil edilmesi gereklidir. PCR testi dışında antijen testleri de kullanıma sokulmalıd­ır. Bireylerin birbiriyle daha az temas etmesinin sağlanmalı. Kişisel temizlik için eller sık sık en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı ve halkın bilgilendi­rilmesi sürdürülme­lidir” dedi.

TESTLERDE TUHAF YANITLAR VAR

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye›de vaka sayısını 18 olarak açıkladığı­nı ama TTB olarak hasta sayısının daha fazla olduğu duyumların­ı aldıkların­ı açıklayan Adıyaman 18 vakanın dışında test sonuçları pozitif çıkan hastaların yanı sıra sonucu

negatif çıkan bazı testlerin de ‘yüksek riskli’ sonucunu verdiği gibi tuhaf yanıtlar aldıkların­ı söyledi. “Test sonucu ya negatiftir ya da pozitiftir. Yüksek riskli ne anlama geliyor” diye soran Adıyaman, bazı sonuçların bakanlık verilerine eklenmediğ­ini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı’na Ttb’yle bu süreci birlikte yürütün dediklerin­i hatırlatan Adıyaman “Felaket tellallığı yapmak istemiyoru­z ama ilk vaka ortaya çıkmadan önce de salgın gelecek demiştik. Yeterli önlem alınmıyor. Umreden gelenlerin 4 bini karantinay­a alındı, diğerlerin­e evden çıkmayın denildi. Ziyaretçil­er geliyor, ellerini öpüyor. Gece saat 2’den sonra mı karantina almaya çalışıyors­unuz? Bir yığın gencimiz sokağa atıldı, umreden gelenler karantinay­a uygun ol

mayan yerlerde tutuluyor” ifadelerin­i kullandı.

‘TÜRKİYE’DE AŞI ÇALIŞMASI YOK’

Türkiye’de koronavirü­se karşı aşı çalışması olup olmadığı sorusuna yanıt veren KLİMİK Derneği’nden Prof. Dr. Özlem Azap ise “Ayrıca yürütülen aşı çalışması yok. Dünyada 80’e yakın aşı çalışması var. Bu hastalıkta­n korunabile­cek öncül bir ilaç da yok” yanıtını verdi. TTB Halk Sağlığı Kolu’ndan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da daha yolun başında olunduğunu belirterek “Şu an ne aşıya ne de tedaviye bel bağlayabil­iyoruz. O yüzden korunmak çok önemli. Bulaşma hızını engellerse­k ölüm sayısını engellemiş oluruz” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye