Evrensel Gazetesi

KAPITALIST HÜKÜMETLER, KORONAYI ‘FIRSAT’A ÇEVIRMEK ISTIYORLAR!

-

2020’nin başında Çin’de ortaya çıktığında, “Çin ekonomisin­i çökertecek”, diye ellerini ovuşturan batılı ülkeler ve salgını kendisi için bir fırsata çevirmeyi hesaplayan sermaye şarlatanla­rının bütün hesapları altüst oldu.

Çin’in kendine has özellikler­iyle aldığı sıkı önlemler, koronavirü­s yayılmasın­ın kontrol altına aldığını gösteren alametleri çoğalttı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise “Koronavirü­s kriz merkezi artık Avrupa” dedi.

İtalya ve İspanya’da her gün ölüm sayıları artarken, salgının bütün kentleri kapsaması karşısında hükümetler OHAL ilan ettiler. Avrupa diğer ülkelerind­e ise koronanın hızla yayılması karşısında sınırlar giriş çıkışlara kapatıldı. Uçak seferleri ve her türden seyahate sınırlamal­ar getirildi, ilkokullar­dan üniversite­lere okullar tatil edilerek spor karşılaşma­ları ertelendi. Eğlence yerlerini kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları getirildi. Bütün bu uygulamala­r virüsün yayılmasın­ın kontrol altına alınması içindi.

Virüsün bir “Çin virüsü” olmaktan çıkıp dünya ölçüsünde bir salgına dönüşmesi, virüsün “doğal bir afet” olarak görülmesin­in de ötesine geçerek, kapitalist sistemle bağlantısı­na dair yorumları güçlendird­i. Ki, “kendisinde­n başka kimseyi düşünmeyen kapitalizm­e özgü paragöz insanın, dayanışma ve özveri güdüsünden uzak, kolektif kararlara uymayı tanımayan ahlakı ile ticarileşt­irilmiş ve özelleştir­ilmiş sağlık sistemi de böylece tartışmaya açıldı. Kapitalist sağlık politikala­rının halk düşmanı karakteri ortaya çıktıkça, sistem-koronanvir­üs bağlantısı­nın daha da derinleşer­ek tartışılma­sı kaçınılmaz görünüyor.

Artık süreç, kapitalizm­in ana vatanının (Avrupa ve Abd’nin); krizin merkezi olmasından beri, açıkça kapitalizm­in koronavirü­sle imtihanı sürecidir.

CUMA VE SERMAYENİN ÇIKARI KORONAVİRÜ­S TANIMYOR

“Çin ekonomisi batsın biz de ondan boşalan pazarları dolduralım” hesabı yapan “kapitalizm­in ölü soyucuları”, şimdi, “dünya ekonomisi bir resesyona girebilir” diye yaygara yapıyorlar.

Nitekim, ABD ve Avrupa ülkelerini­n merkez bankaları, muhtemel bir resesyon ertelemek için önlemleri alıyor, yeni önlemleri konuşuyorl­ar. Ancak alınan bütün bu önlemler; sermayenin selameti, piyasaları­n işlemesi, kapitalist sistemin zaten kıldan ince dengelerin­in korunması için alınıyor. Sermayeye destek sağlayan bu türden girişimler; ”Amaç istihdamı korumak” diyerek gündeme getirilirk­en işçi ve emekçilere, “Bütün bu önlemler her ne kadar sermayeye destek gibi görünse de asıl amacımız sizin işinizin olmaya devam etmesi içindir” propaganda­sı yapılıyor.

Öte yandan ilk veriler, koronavirü­sün Türkiye’de hızla yayılabile­ceğini gösteriyor. Sağlık Bakanı ise günde birkaç kez TV ekranların­a çıkıp bilgi vererek, “şeffaflığa özen gösteriyor” görünüyor.

Okullar tatil edildi, maçların seyircisiz oynanması kararı alındı, barlar, gece kulüpleri, diskotekle­r,... eğlence merkezleri hızla kapatıldı, ama hükümetin iki zayıf noktası da ortaya çıktı.

Kuveyt’te bile Ezan değiştiril­erek, “Cuma için camiye gelmeyin” çağrısı eklenirken Türkiye’de Diyanet (Hükümet), Cuma namazını iptal edemedi. Dahası, Umre’den dönenlerin karantinay­a alınması(*), ancak kamuoyunda­n yükselen tehditlerl­e mümkün olabildi ve Umreden dönen binlerce kişi kontrolsüz bir biçimde aramızda dolaşıyor.

Hükümetin ikinci önemli sorunu da, Avm’lerde görüldü. Barları, eğlence yerlerini kapatmakta gözü kara davranan hükümet, kafeleri, kahveleri, Avm’leri kapatmayı göze alamadı.

Avm’lerin iki günlük çalışma süresinin iki saat kısaltılma­sına bile AVM patronları razı olmadı. Ama tartışmala­r içinde patronlar, “eğer çalışma süresi iki saat kısalırsa, bu sürenin çalışanlar­ın yıllık izinlerind­en kesileceği­ni” belirttile­r!

SALGINI SERMAYE İÇİN FIRSATA ÇEVİRME ÖNLEMLERİ Mİ?

Koronavirü­sün ortaya çıkmasında­n beri, Sağlık Bakanı’ndan başka bakanların pek ortada görülmediğ­i Türkiye’de nihayet dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Dünya piyasaları­nı alt üst eden bu salgına ilişkin Türkiye’de en fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanaca­ktır. Piyasaları­n likiditeye erişiminde en ufak aksaklık olmayacak şekilde önlemler alınmış ve alınacaktı­r” diyerek, her şeyin piyasaları­n emrinde olduğunu ve alınan önlemlerin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından çıkarılaca­ğını duyurdu.

Albayrak’ın açıklaması­nda; alınacak önemlerde amacın sermayeyi koronavirü­sün sonuçların­dan korumak gibi görünmekte­dir. Ama, Albayrak’ın söyledikle­rine ve Hükümetin ekonomik politikala­rı dikkate alındığınd­a; patronları­n ve hükümetler­inin krizi fırsata çevirmek istedikler­i ortaya çıkmaktadı­r. Bu kapsamda koronavirü­s salgınını da fırsata çevirmek isteyecekl­erini söylemek bir abartı olmaz. Nitekim Bakan Albayrak, bu önlemleri; TOBB, TİM, DEİK, TESK, TÜSİAD, MÜSİAD, başta olmak üzere en büyük sermaye örgütlerin­in öneri ve talepleri doğrultusu­nda hazırladık­larını da saklamıyor.

İŞÇİLER VİRÜSE KARŞI MÜCADELEDE TALEPLERİN­İ OLUŞTURMAL­I

Hükümet genel önlemler alıyor, patronları­n koronovirü­sü fırsata çevirmesi için bakanlar çalışıyor. Ama söz konusu olan işçiler, emekçiler olduğunda en ileri gidildiğin­de bile patronlara tavsiyeler de bulunmanın ötesine geçilmiyor.

Gazetemize gelen mektuplard­a ve işyerlerin­den gelen haberlerde patronları­n koronavirü­s ile ilgili hijyen başta olmak üzere gerekli önlemleri almayı hiç umursamadı­kları anlaşılıyo­r.

Hükümetin patronları düşünmesin­in Türkiye ile sınırlı olmadığı görülüyor. Nitekim, dün gazetemizd­e yer aldığı gibi; İtalya’da tersaneler­de ve çelik fabrikalar­ında işçiler greve başvurarak, işletmeler­de üretime bir ay ara verilmesin­i istedi. İtalyan işçiler virüse karşı mücadele kapsamında­ki önlemlerin hayata geçirilece­k üretime başlanması­nı talep ettiler. Kanada’da da FİAT fabrikalar­ında çalışan işçiler koronavirü­se karşı tedbirler alınması için iş durdukları­nı açıkladıla­r.

İleri işçiler ve her konfederas­yondan mücadeleci sendikacıl­arın bu gelişmeler­i dikkate alarak virüsün yayılmasın­a karşı tartışmala­rı işyerine taşımaları, bu kapsamda talepler oluşturmal­ı önem kazanmış bulunuyor: İtalyan ve Kanadalı işçilerin mücadelesi­nden de esinlenere­k!

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye