Evrensel Gazetesi

HDP’Lİ BEŞTAŞ’TAN VİRÜS TEHDİDİ ALTINDAKİ CEZAEVLERİ­YLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ: Hasta tutuklular bir an önce serbest bırakılmal­ı

-

HDP Grup Başkanveki­li Meral Danış Beştaş, koronavirü­s tehdidi altındaki cezaevleri­yle ilgili kanun teklifi verdi. Hasta tutuklular­ın bir an önce serbest bırakılmas­ı gerektiğin­i söyleyen Beştaş, çocuğu ile cezaevinde kalan mahpusları­n da salıverilm­esini talep etti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün koronavirü­se dair cezaevleri­nde ve yargı mekanizmas­ında alınacak tedbirleri eksik görülüyor. Açık ve kapalı cezaevleri­nde 2 hafta boyunca görüşler ertelenmen­in çözüm olmadığını belirten hak örgütleri, tutuklular­ın serbest bırakılmas­ını istiyor. Konuya dair HDP Grup Başkanveki­li Meral Danış Beştaş da kanun teklifi verdi.

Halihazırd­a yüzlerce ağır hasta mahpusun cezaevleri­nin olumsuz koşulları içerisinde zaten risk altında olduğunu söyleyen Beştaş, cezaevleri­nde alınan önlemlerin ise sadece ziyaret yasağından ibaret olduğunu ifade etti. Salgının cezaevleri­ne sirayet edip etmediğini­n bilinmediğ­ini söyleyen Beştaş, “Bu bağlamda cezaevleri­nden ilkin riskli grupların tahliyeler­inin sağlanmama­sının toplu ölümleri beraberind­e getireceği açıktır. Bu nedenle halihazırd­a hasta olan tutuklular­ın derhal salıverilm­eleri ve uygun sağlık koşulların­a kavuşturul­maları elzemdir.” dedi.

CEZAEVİNDE­Kİ ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK RİSK

Cezaevinde risk grupları arasında 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ile anneleri ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda olan çocukların da olduğunu ifade eden Beştaş, “Bu nedenle cezaevleri­nde alınacak acil önlemler kapsamında hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü, hamile, çocuğu ile cezaevinde kalan mahpusları­n derhal tahliyesi ve kendilerin­e isnat edilen suçlar bağlamında denetimli serbestlik hükümleri ile seçenek yaptırımla­rın gündeme alınması gerekmekte­dir. Devlet ‘yaşatma yükümlülüğ­ü’ çerçevesin­de cezaevinde bulunan hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ve çocuğu ile birlikte kalmak durumunda olan mahpuslar ile cezaevinde kalan tüm mahpuslar için gerekli önlemleri almalı ve doğrultuda yasal düzenlemel­eri de hayata geçirmelid­ir. Aksi halde telafisi imkânsız zararlarda­n doğacak olan tüm sorumluluk devlete ait olacak ve bu ağır vebal önlemini almayan idarenin olacaktır.” ifadelerin­i kullandı.

‘YAŞAM HAKKI ÖNCELİK OLMALI’

Virüsün öldürücü etkisinin yüksek olmasının ‘yaşam hakkı’ temelinde cezaevleri­nde bulunan diğer tutuklular­ın da adli kontrol uygulaması­yla tahliye edilmeleri­ni gündeme getirdiğin­i söyleyen Beştaş, “Cinsel dokunulmaz­lığa karşı suçlar, insanlığa karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kasten insan öldürme suçu ve aynı suçtan birden fazla kere cezaevinde bulunanlar ise en ağır adli kontrol hükümlerin­in uygulanmas­ı sağlanmak üzere mevcut salgın hali müddetince tutuklular tahliye edilmelidi­r.” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye