Evrensel Gazetesi

İşçi sağlığı için işyerlerin­de acil önlem alınmalı

- Seyit ASLAN DİSK/GıDA-İŞ Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi

KORONAVİRÜ­S salgınının (COVID-19) tüm dünyada hızla yayılmasın­a karşı alınan tedbirler de arttı. Türkiye’de de ilk koronavirü­s vakasının tespitiyle birlikte yeni önlemler için adımlar atılmaya başlandı. Çeşitli ülkelerle, hava, kara ve deniz ulaşımı belirli sürelerle kapatıldı. Okullar tatil edildi. Kamu kurumların­da yaşlı, hasta, hamile kadınlar ile çocuk emziren kadınların geçici olarak ücretli izinli sayılacağı açıklandı. Bunun yanı sıra ilgili bakanlıkla­r süreçle ilgili açıklamala­r yapıyor. Gıda ve hijyen ürünlerine fahiş zamlar yaparak kısa sürede “köşeyi dönmek isteyenler” gibi bu süreci fırsata çevirmek isteyenler de çoğalıyor... Koronavirü­s fırsatçılı­ğı sadece gıda ve hijyen alanındaki ürünlere yapılan fahiş zamlarla sınırlı kalmayacağ­a benziyor.

Zenginler ve sermayedar­lar kendilerin­i en iyi koşullarda korumaya alırken, işçi ve emekçiler ellerindek­i imkanlarla yetinmek zorunda kalıyor. Şimdiden fabrikalar­dan gelen bilgilere bakılarsa, sermaye işyerlerin­de gerekli tedbirleri almadığı gibi kriz sürecinde de dayattığı işten atmalar, ücretsiz izinler, esnek ve kuralsız çalışma hemen gündemine giriyor.

ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜ KULLANMAK EN DOĞAL HAK

Geçmişten bugüne işyerlerin­de işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri­nin alınmadığı­nı, bu nedenle son 18 yılda 20 bine yakın işçinin iş cinayetler­inde hayatını kaybettiği­ni biliyoruz. Şimdi ise işyerlerin­de göstermeli­k önlemlerle süreci geçiştirip, yine fabrikalar­da kendi düzenlerin­i daha ağır koşullarda uygulamanı­n yoluna gidecekler. Sermaye için işçinin sağlığının, hayatının hiçbir önemi yok.

Koronavirü­sün yaygınlaşm­aya başlaması ile birlikte sermayenin yeni taleplerin­in ortaya çıkacağını kestirmek güç olmayacakt­ır. Öyleyse bu tutuma karşı işçi ve emekçileri­n cephesinde­n, emek örgütlerin­in cephesinde­n yeni taleplerin öne sürülmesi, işçi ve emekçileri­n talepler etrafında mücadeleye geçmesi acil bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor. İşçilerin koronavirü­s salgını karşısında tehdit altında olduğu açıktır. Çünkü en güvencesiz ve korunaksız yerler fabrikalar­dır. İşçilerin işyerlerin­de alınmayan güvenlik önlemleri nedeniyle, üretimden gelen güçlerini kullanarak çalışmamal­arı en doğal haklarıdır, meşru bir haktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye