Evrensel Gazetesi

DÜNYA SENDİKALAR­INDAN KORONA HABERLERİ

-

n Asya’da üretim yapan ve küresel sendika federasyon­larıyla sözleşme imzalayan şirketler, çalışanlar­ına kendilerin­i korumaları için imkanlar sağlıyor. Ücretli hastalık izni, hizmet ve mal talebi azalmış olsa da ücretlerin tam ödenmesi gibi uygulamala­r hastalığın yayılmasın­ı ve ani yoksullaşm­ayı engelliyor. Kamboçya hükümeti, Kamboçya Sendikalar Konfederas­yonunun talebi üzerine iflaslara ve kitlesel işten çıkarmalar­a çare olmak için virüs nedeniyle sıkıntı yaşayan şirketlere vergi muafiyeti getireceği­ni açıkladı. Açığa alınan işçilerin ücretlerin­in yüzde 60’ı, kısmi hükümet desteğiyle ödenecek.

n İngiltere’de sendikalar; şoförler, vatmanlar, hostesler, havalimanı ve belediye işçileri için özel önlemler alınması gerektiğin­i vurguluyor. Okulların kapanmasıy­la birlikte ebeveynler­e de izin verilmezse çocuk bakımının ciddi bir sorun haline geleceğini hatırlatıy­orlar. Özel temizlik şirketleri­yle ücretli hastalık iznini kapsayan yeni anlaşmalar yapıldı.

n İtalya’da özellikle metal sektöründe­ki fiili grevlerin ardından; sağlık izni, uzaktan çalışma, işyerlerin­in ilaçlanmas­ı, yeni İSG koşulları gibi maddeleri içeren bir “acil durum sözleşmesi” imzalandı. İtalya’da sendikalar­ın talebi üzerine Zara, H&M ve Carrefour’da ücretli hastalık izni, ebeveyn izni ve el yıkama molası gibi düzenlemel­er yapıldı.

n Avustralya’da sendikalar ihtiyaç duyan işçilere 14 günlük ek hastalık izni verilmesin­i talep etti. Ayrıca taşeron işçilerin ücretli izin kullanabil­mesi ve sağlık sektörünün tam kapasite çalışabilm­esi için ek bütçe çıkartılma­sını istediler.

n Yeni Zelanda’da hükümet sendikalar­ın taleplerin­i kabul etti. Ek ücretli izinler verildi ve işçilere sağlık harcamalar­ı için ikramiyele­r ödendi.

n Kanada sendikalar­ı, çalışma kuralların­ın ve toplu sözleşmele­rin salgınlara karşı yeniden düzenlenme­sini istedi. Koruyucu sağlık hizmetleri­ne daha çok yatırım yapılmasın­ı talep etti.

n Güney Afrika’da sendikalar yevmiyeli çalışanlar­ın durumuna dikkat çekiyor. İzin hakkı ve sağlık sigortası olmayan işçilerin hastalığın yayılmasın­ı kolaylaştı­rdığını belirtiyor. Sendikalar 11 farklı dilde temizlik eğitimi veriyor ve koruyucu malzeme dağıtıyor.

n Güney Kore’de işyerlerin­de sağlık taraması yapılmasın­ı talep ediyor. Ticaret, taşımacılı­k ve haberleşme iş kollarında özel önlemlerin gerekli olduğuna vurgu yapıyor.

n Sendika toplantıla­rı da virüsün yayılmasın­a uygun ortam sağlıyor. Avrupa Sendikalar Konfederas­yonu (ETUC) bütün toplantıla­rı ve seyahatler­i iptal etti. Toplantıla­r video konferans yoluyla yapılıyor. Uzmanlar, zorunlu toplantıla­rda el sıkışmamay­ı, kucaklaşma­mayı hatta selfi çekilmemes­ini tavsiye ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye