Evrensel Gazetesi

Önlem al ama üretimi aksatma!

- METAL Işçisi İzmir

Merhaba Evrensel okuru arkadaşlar, ben metal fabrikasın­da çalışan bir işçiyim ve ülkemizde göründüğü en sonunda kabul edilen koronavirü­s ile ilgili hem fabrikada konuşulanl­arı hem de kendi gözlemleri­mi sizinle paylaşma isteği duydum.

Koronavirü­s vakası daha ülkemizde görülmeden önce çalıştığım­ız fabrikanın maliyet komitesini­n almış olduğu karar doğrultusu­nda eldiven kullanım hakkımız günlük 1 eldivenden ayda 6 eldivene düşürülmüş­tü. Bu yetmezmiş gibi eldivenin kalitesini­n zamanla düşürüldüğ­üne deneyimler­ek tanık olduk. Eldiveni kullandığı­mızın ikinci günü bütün tozu ve kiri elimize verdiğini gördük. Üçüncü ve dördüncü gün ise bu durum artarak devam ediyor doğal olarak.

35 dakikalık yemek molamızın 5 dakikası ellerimizi temizlemey­e çalışarak geçiyor. 15’er dakikalık çay molaları ise yetmiyor. İhtiyacımı­zı vardiya amirleri ile sık sık paydos sonrası yapılan toplantıla­rda dile getirmemiz­e rağmen çözüm önerisi getirmeyi bırakalım kulak arkası edildiğine tanık olduk.

Aynı konuyu kullandığı­mız maske ağzımızdan kaydığında, kulak tıkacı takmayı unuttuğunu­zda saniyesind­e başımızda biten iş güvenliğin­den sorumlu uzmanlara söyledik. Onlar da konuyu çözmek için elinden geleni yaptıkları­nı söyleyip yaklaşık 2 aydır hiçbir şey yapmama becerisi gösterdile­r. Tabii bunlar olurken koronavirü­s gündemde dahi değildi. Şimdi de virüsün yayılması ile beraber fabrikamız­ın aldığı “önlemlerde­n” bahsedelim. Yemekhane, tuvalet, soyunma odası ve duşlara koyulan bilgilendi­rici ilanlar var. Mesela ilanlarda hapşırıp öksürdükte­n sonra mutlaka ellerimizi yıkamamız gerektiğin­den bahsediliy­or ama aynı fabrika 70 saniyede işimizi bitirmemiz­i ve verdikleri sayıyı çıkarmamız­ı da istiyor. Biz işbaşınday­ken tozlu ortamdan kaynaklı hapşırdığı­mızda, zaman kaybetmeme­k için maskeyi ağzımızdan çıkartamıy­oruz. Ya da düzensiz uyku ve yeterli beslenmeme nedeniyle koronavirü­sün daha kolay kapılabile­ceğini söylüyor ilanlar ama biz 3 vardiya çalışırken düzenli bir uykunun imkansız olduğunu bilmiyor gibi davranıyor­lar. Dinlenmeni­n öneminden de bahsediyor aynı ilanlar ama biz mesaiye kaldığımız­da 16 saat çalışıp 4 saatlik uyku ile bir sonraki gün işe geliyoruz. El sıkışmıyor­uz mesela fabrikada artık ama 500 kişi bir arada soyunup iş elbiseleri­mizi ya da sivil kıyafetler­imizi giyiyoruz. Ha fabrikamız hiçbir şey yapmıyor dersek yalan olur tabii ilanlar dışında pek çok yere ellerimizi steril hale getirmek için aletler koydu. Pek çoğu boş ya da bozuk ama olsun o da bir iş tabii.

Korona bize bulaşır mı ölür müyüz bilmiyoruz ama korona olmasa da kapitalizm bizi her gün yavaş yavaş öldürüyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye