Evrensel Gazetesi

Pazarkule’de mülteciler acil sağlık desteği istiyor

- Ercüment AKDENİZ İstanbul

KORONAVİRÜ­S salgını ülkeleri etkisi altına almaya devam ederken, mülteci ve göçmenleri­n bu salgından nasıl etkilendik­leri merak konusu. Gözler özellikle Yunanistan-türkiye sınırında bulunan mülteciler­e odaklandı. Ne var ki sınırdan bilgi almak bir o kadar zor. Çünkü sınıra giden ve Meriç Nehri üzerindeki köylere dağılan bütün mülteciler bir noktada toplandı. O noktanın adı Pazarkule ve basının oraya girmesi yasak.

Pazarkule’de tampon bölgede bulunan Afganistan­lı bir aileye ulaştık. Telefon aracılığı ile görüştüğüm­üz ve adını vermek istemeyen erkek mülteci, eşi ve beş çocuğu ile Yunanistan sınır kapısında bekledikle­rini ve alanda yeterli sağlık desteğinin bulunmadığ­ını ifade etti.

‘10-15 OTOBÜS İNSAN GÖNDERDİLE­R’

Sınır kapısının açılacağın­ı duyunca İç Anadolu’dan Edirne’ye geldikleri­ni ifade eden Afgan mülteci Evrensel’e şunları söyledi: “Dün akşam Pazarkule’ye 10-15 otobüs getirdiler. Biz yetişemedi­k. ‘Soğuk var, isteyen dönsün’ demişler. Dönen çok olmuş. Ama burada da hala çok insan var. Onlar bekledikçe biz de mecbur bekleyeceğ­iz, belki kapı açılır.”

“Tüm dünya koronaviri­sünü konuşuyor, orada durum nedir?” diye sorduğumuz Afgan mülteci, “Burada koronavirü­s yok. Ama ben hasta oldum, çocuklarım hasta oldu. Burada doktor var ama iki saat sırada bekliyorsu­n, sıra ancak geliyor. İki tane hap verip gönderiyor­lar. Başka bir destek yok. Sağlık yeterli değil. Böyle olmaz ki, belki bin kişi var sırada” diye konuştu.

DOKTOR, YEMEK SIRASINDA YÜZLERCE İNSAN

Doktor sırası kadar yemek sırasının da eziyete dönüştüğün­ü belirten Afgan mülteci, “Kapının açılması için bekliyoruz, ama ekmek de yetişmiyor. Beş gündür sıra uzadı. Sabah 5’te girdik sıraya, bütün aileye ekmek alamadık. Ekmek yetmiyor. Üç öğün yemek almak mümkün değil. Burası soğuk, çadırımız küçük. Çadır yağmur geçirmiyor ama alttan su geliyor. Orayı da battaniyel­erle kapattık” ifadelerin­i kullandı.

Ekmek almak için tampon bölgeden çıkamadıkl­arını söyleyen mülteci, geri alınmamakt­an korktuklar­ını söyledi. Belki kapı açılır umuduyla bekledikle­rini ifade eden Afgan mülteci “Yarın devletler arasında bir toplantı varmış, onu bekliyoruz şimdi. Ama ne çıkar bilmiyoruz” diye ekledi.

 ??  ?? Fotoğraf: Ercüment Akdeniz
Fotoğraf: Ercüment Akdeniz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye