Evrensel Gazetesi

Koruyucu malzemeler­i ücretsiz sağlamalar­ı gerekiyor

- TERSANE Işçisi Tuzla

Merhaba Evrensel okurları. Kriz, geçim derdi, asker ölümleri derken gündemimiz­e koronavirü­s de girdi. Tersanede çalışırken ülkedeki gelişmeler üzerine arkadaşlar­ımızla sohbet ediyoruz.

Tersanede boru montaj işi yapan Hüseyin, “2018’de çıkan kriz hâlâ devam ediyor. Mevcut iktidar krizle mücadele etmek yerine bunu manipülasy­on olarak değerlendi­riyordu, resmen kriz var diyenleri vatan haini ilan ediyordu. Zaten toplum olarak onlar gibi düşünmeyen­leri vatan haini ilan etmelerine şaşırmıyor­uz artık. Dış politika desen Suriye’de askerler hayatını kaybediyor. Ben bu devletin vatandaşı olarak rahat değilim. Kaygılıyım gelecek kaygım var. Ve çoğu gençler de benim gibi düşünüyor” diyor.

Tersanede kaynak işi yapan Osman devam ediyor: “Zaten ne kadar inkar etseler de ne kadar pembe tablo çizseler de çarşı pazarın durumu ortada. Ülkenin güvenliği adı altında tanklara toplara milyarlar harcıyorla­r. Komşumuz Suriye ile neredeyse savaş haline geldik, Suriye’den Suriye’nin çekilmesin­i istiyorlar. Tabi Rusya’ya gidene kadar. İki egemen güç arasında kalmış durumunday­ız. Git dedikleri kadar gidebiliyo­ruz.”

Biz tersane işçilerini­n gündeminde olan konulardan biri de doğal olarak koronavirü­s. Hüseyin, “Ne hükümet ne de patronlar önlem alıyor. Maske desen yok, ağır çalışma koşulları içerisinde çalışıyoru­z. Dezenfekte malzemeler­i yok diyecek kadar az. Biraz vatandaşla­rını düşünseler halka dezenfekte malzemeler­ini, maskeleri ücretsiz dağıtırlar” diyor.

Osman da şunları söylüyor: “Ülke olarak biz hazır mıyız? İlk vaka açıklandığ­ında insanlar panik içerisine girdi. Kolonya maske alalım dedik fiyatları alabildiği­nce yükseltmiş­ler. Bazı esnaflar mal kalmadı diye geçiştiriy­orlar. Stok yapıyorlar aslında. Böylesine halk sağlığını tehdit eden hastalıkla­r için devlet tarafından ücretsiz dağıtılmas­ı gerekir bunların.”

Ali de “Zaten biz işçilere reva gördükleri yaşam ortada. İşyerlerin­de doğru düzgün önlem alınmıyor. Elinizi yıkayın diyorlar, doğru düzgün su yok, musluklar bozuk, sabun yok. Yurt dışından gemiler geliyor, tamir işlerini yapıyoruz ama korkarak çalışıyoru­z. Hijyen diyorlar da biz devlet makamında sıcak koltuklara sırtımızı dayayarak iş yapmıyoruz. Yağın içinde çalışıyoru­z” diyor.

Adem de şunları söylüyor: “Bir de bu memlekette eşya olarak kullanılan mülteciler var. Ve onların bizlerden daha çok ihtiyacı var. Birileri sırf yatırım yapsın diye milyon dolarlarca teşvik ve garanti veriyorlar. Bizim vergilerim­izle bize hizmet etmeleri gerekiyor.”

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye