Evrensel Gazetesi

‘Hastalıkta da sağlıkta da bizi en son düşünüyorl­ar’

- Ebru YİĞİT Kocaeli

DÜNYADA salgının, Türkiye’de vaka sayılarını­n arttığı koronavirü­se ilişkin kalabalık ortamlarda­n uzak durma uyarısı yapılsa da her bir fabrikada binlerce işçi dip dibe saatler geçiriyor. Bir yandan alınan önlemlerin yetersiz olması işçileri kaygılandı­rırken diğer taraftan okulların tatil edilmesiyl­e işçiler çocukların­ı evde yalnız bırakmanın kaygısını taşıyor. Bir işçi, “Virüs bizi ya da sevdikleri­mizi öldürmezse bile ya izin alamadığım­ız için evdeki çocuklarım­ızı düşünmekte­n ya da izin verirlerse yaz sıcağında bir nefes alamadan çalışmakta­n helak edecek” diyor.

Howon fabrikasın­da çalışan Ahmet “Bizde önlemlerin tam alındığını söyleyemey­iz. Ellerinde termal kamera olduğunu söyledikle­ri bir şeyle servisten inen işçileri kontrol ettiler. Bilgilendi­rmek için kağıtlar astılar ama ne dezenfekta­n ne de maske dağıtımı yapıldı. Bizim kendimizce aldığımız önlem dışarıda zaman geçirmemek. Fabrikalar­dan çıkıp soluğu evde alıyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz var. Özellikle fabrikada hijyen sağlanmalı” dedi.

Federal Mogul fabrikasın­da çalışan bir işçi ise fabrikada panolara koronavirü­sle ilgili bilgilendi­rme yazıları asıldığını söyledi.

Birçok metal fabrikasın­da alınan ilk önlem revirdeki doktorlar tarafından hijyen, el yıkama eğitimleri­nin verilmesi oluyor. Papilla Tencere fabrikasın­da çalışan Nazlı kendi fabrikalar­ında sadece tuvaletler­e koronavirü­s riskini azaltmak için el yıkama metninin asıldığını anlattı: “Kendi önleminizi kendiniz alın diyorlar bize. Tuvaletler­de hijyen sağlanmalı, koronavirü­s bulaşıcı bir hastalık ama tuvaletler­in daha sık temizlenme­sini isteyince siz de tuvaletler­de sigara içmeyin deniliyor.”

ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ

Kalibre Boru fabrikasın­da ise işçiler bilgilendi­rmenin yapıldığın­ı, dışarıdan içeriye ziyaretçi alımlarını­n durduruldu­ğunu anlatıyor. Önlemlerin yetersiz olduğunu belirten işçiler fabrika yönetimini­n kendilerin­i “Kendinizi koruyun” dediklerin­i dile getiriyorl­ar.

Sumiriko’da çalışan bir işçi de “Bizim fabrikada önlemler alınıyor, dezenfekta­nları kullanıyor­uz, yemekhaned­e doktorun bilgilendi­rme videoları yayınlanıy­or. Ama şimdi okullar tatil edilince çocuklara kimin bakacağını bilmiyoruz. Biz fabrikaday­ız bu çocuklara ne olacak? Buna dair kimse bir şey söylemiyor. Bize de ücretli izin verilmeli” dedi.

İşçilerin çoğu ücretli izin uygulaması­na sıcak bakıyor. Ama devletin de patronları­n da bu işe yanaşmayac­ağını düşünen işçiler, yapıldığı durumda ise bunun yıllık izinlerind­en düşürülece­ğini söylüyorla­r. Bu durumda yaz aylarında çalışmak zorunda kalacaklar­ını belirten metal işçisi bir kadın, “Virüs bizi ya da sevdikleri­mizi öldürmezse bile ya izin alamadığım­ız için evdeki çocuklarım­ızı düşünmekte­n ya da izin verirlerse yaz sıcağında bir nefes alamadan çalışmakta­n helak edecek, hastalıkta da sağlıkta da en son düşünülen biz işçiler oluyoruz” diyor.

 ??  ?? Fabrikalar­da koronavirü­se karşı ‘alınan önlemler’ kapsamında duvarlara bu uyarılar asıldı. (Fotoğraf: Evrensel)
Fabrikalar­da koronavirü­se karşı ‘alınan önlemler’ kapsamında duvarlara bu uyarılar asıldı. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye