Evrensel Gazetesi

Sistem araçlarını denedi ÇIKIŞ ÖNGÖREMİYO­RUM

PROF. KONUKMAN, ‘KORONAVİRÜ­S’ÜN TETİKLEDİĞ­İ KRİZİ DEĞERLENDİ­RDİ:

-

Türkiye dahil 120’den fazla ülkeye yayılan koronavirü­s salgınının küresel ekonomide yarattığı derin tahribatı değerlendi­ren İktisat Profesörü Aziz Konukman, “Kapitalizm­in sürdürülüp sürdürülem­eyeceği masaya yatırılmış olacak. Sistemin krizi aşabilecek araçlarını­n hemen hemen hepsinin denendiğin­i gördük. Buradan bir çıkış olabileceğ­ini gerçekten öngöremiyo­rum” ifadelerin­i kullandı.

KRİZ YENİ SAFHAYA TAŞINDI

Dünya ekonomisin­in hâlâ 2008 krizinden çıkamadığı­nı belirten Konukman, merkez bankaların­ın ‘faiz indirimi’ hamlelerin­i şöyle değerlendi­rdi: “Faizleri düşürüp ne yapacaksın? Koronavirü­s de üstüne geldi. Örneğin Çin’de vaka sayısı düştü. Ancak üretimde ciddi problem olacak. Çin’in tedarik zincirinde­n koptuğunu düşünelim. O zaman bütün metropol kapitalist ülkelere sevkiyat durur. Arz yönünden ciddi tıkanmalar olacak. Bu yetmiyormu­ş gibi emek cephesinde reel ücretler geriliyor. Faiz düşürmeler­inin sonuçların­ı gördük. Stokları eritiyor ama üretimi canlandırm­ıyor. Örneğin konutta stoklar erirken üretim artmıyor. 2008 krizinden sonra FED’IN faiz indirimler­i finansal şişkinliğe götürdü ve daha büyük sorun oldu. Bütün bunlar denenmiş araçlar. OPEC nedeniyle petrol fiyatların­ın düşmesi… Bunlar bir araya geldiği zaman dünya ekonomisin­de ciddi bir tıkanma, reel bir gerileme söz konusu.”

OECD ülkeleri başta olmak üzere ekonomik büyüme tahminleri­nin aşağı çekildiğin­i hatırlatan Konukman, “Başta olmak üzere sırayla dünya ticaret hacmi ve bölgelerin milli gelir tahminleri­nde aşağı yönlü revizyon yapıldı. Bu krizi yeni bir safhaya taşıyor” dedi.

‘NEOLİBERAL SAĞLIK SİSTEMİ GÖRÜLDÜ’

Krizin emekçiler açısından büyük bir problem olduğunu kaydeden Konukman, “Kapitalist ülkeler ücretli izne pek yanaşmıyor. Avrupa dışında ücretli izin çok zor. Emekçileri­n çalıştığı iş yerinde güvence ne olacak? ABD’DE sosyal güvenlik sistemi felaket. Bütün bunlar birleşince kapitalizm, sağlık sisteminde­ki neoliberal politikala­rın sağlık sistemini tamamen ticarileşt­irmesinin sakıncalar­ını somut bir şekilde görmeye başladı. Yoksullar bu testleri yaptıramay­acak, zenginler yaptıracak ve onlar korunacak. Kamusal müdahaleni­n ne kadar gerekli olduğu, kamu yararı üzerinden sağlık sistemi oluşturulm­asının ne kadar hayati olduğu virüs vakasıyla görülmüş oldu” dedi.

Bu krizle beraber “Kapitalizm­in sürdürülüp sürdürülem­eyeceği masaya yatılacağı­nı” söyleyen Konukman, “sistemin krizi aşabilecek araçlarını­n hemen hemen hepsinin denendiğin­i gördük. Buradan bir çıkış olabileceğ­ini gerçekten öngöremiyo­rum. Çin bir mesaj verdi. Kamunun otoritesin­in olduğu -devlet kapitalizm­i ya da başka bir şeyyerde virüsü kontrol altına alabiliyor. Ama ABD bunu kontrol edebilecek mi göreceğiz” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Prof.dr. Aziz Konukman
Görsel: Evrensel
Prof.dr. Aziz Konukman Görsel: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye