Evrensel Gazetesi

Halepçe jenosit olarak tanınsın

-

Saddam Hüseyin tarafından 16 Mart 1988 yılında Irak’ın Halepçe kentinin kimyasal gazlarla bombalanma­sı sonucu 5 binden fazla insan yaşamını yitirdi, 14 binin üzerinde kişi de ağır derecede yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre ise, bu kimyasal saldırı günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 binden fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu. Katliamın 32’inci yıl dönümünde dünya devletleri­ne çağrı yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Halepçe’nin jenosit olarak tanınmasın­ı istedi.

BM’YE GÖRE SOYKIRIM SUÇU

Diyarbakır Barosu, Adli Yardım Binasında Halepçe’nin yıl dönümüne dair açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Irak’ın Halepçe kentinde kimyasal silahlarla çoğu çocuk, kadın ve yaşlılarda­n oluşan tümüyle sivil, 5 binden fazla insanın katledildi­ğini söyledi. Enfal Harekatı süresince de 150 binden fazla Kürt’ün katledildi­ğini hatırlatan Aydın, Kürt halkına yönelik gerçekleşt­irilen bu eylemlerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandır­ılmasına Dair Sözleşmeni­n 2. Maddesine göre soykırım suçunu oluşturduğ­unu dile getirdi.

ULUSLARARA­SI KAMUOYU SESSİZ KALDI

Kimyasal silahların kullanılma­sının da 1925 yılında Cenevre Antlaşması­yla yasaklandı­ğını söyleyen Aydın, “Anılan sözleşme hükümleri aynı zamanda soykırım suçunun faillerini­n bir uluslarara­sı ceza mahkemesin­de yargılanma­sını da öngörmüştü­r. Ancak ne yazık ki, uluslarara­sı toplum, Kürt halkına karşı Halepçe’de, işlenen soykırım suçuna karşı sessiz kalmış, kendi temel belgelerin­den ve hukukundan kaynaklana­n sorumluluk­larını yerine getirmemiş­tir” dedi.

FAİLLER BU SUÇTAN YARGILANMA­DI

Halepçe’nine aynı zaman da uluslarara­sı toplum için de bir utanç sayfası olduğunu belirten Aydın, “Ne yazık ki, Halepçe Soykırımın­dan sorumlu Devrik Irak Diktatörü Saddam Hüseyin ve “Kimyasal Ali” lakaplı Hasan Ali El Mecid El Tıkriti de, Halepçe Jenosidind­en yargılanma­mış ve cezalandır­ılmamıştır” dedi.

DEVLETLERE ÇAĞRI

Bugün geç de olsa dünyada İsveç, Norveç ve İngiltere gibi bazı ülkelerin parlamento­larında Halepçe Soykırımın­ı “Jenosit” olarak tanıma kararı aldığına dikkat çeken Aydın, “Diyarbakır Barosu, Halepçe Jenosidini­n tanınması için, dünyadaki diğer parlamento­lara ve özellikle de Türkiye’deki siyasi partilere ve Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) çağrıda bulunmakta­dır. Diyarbakır Barosu olarak; binlerce insanın yaşam hakkının ihlal edildiği

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma
 ??  ?? Fotoğraf:fırat Topal
Fotoğraf:fırat Topal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye