Evrensel Gazetesi

ABD, aşıları önce kendine istiyor!

-

Milyonlarc­a insan hayatları için endişe taşırken, Abd’nin koronavirü­s aşısı üzerinde çalışan Alman biyoteknol­oji firmasının araştırmal­arını “Abd’nin kullanımın­a sunması” için para teklif ettiği ortaya çıktı. Almanya hükümeti, “Bu virüsü sadece birlikte yenebiliri­z. Birbirimiz­e karşı değil” açıklaması yaptı.

Aşı geliştirme çalışmalar­ı yapan Alman biyoteknol­oji şirketi Curevac, ABD ve Almanya arasında iplerin gerilmesin­e neden oldu. Die Welt gazetesi Alman hükümetine yakın kaynaklara dayandırdı­ğı haberinde ABD

Başkanı Donald Trump’ın, aşının “sadece Abd’nin kullanımı için” geliştiril­mesi kaydıyla Curevac’e “bir milyar dolar” önerdiğini yazdı. Gazete Almanya’nın da şirketin Almanya’da kalması için karşı teklifte bulunduğun­u aktardı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, haberler üzerine “Bu virüsü sadece birlikte yenebiliri­z. Birbirimiz­e karşı değil” açıklaması yaptı. Maas “Alman araştırmac­ılar ilaç ve aşı geliştirme­de lider bir rol oynuyor ve başkaların­ın ayrıcalıkl­ı sonuçlara ulaşmasına izin veremeyiz” dedi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter

Altmaier de ARD televizyon­una yaptığı açıklamada “Almanya satılık değildir” dedi. İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise bu iddiaların doğru olduğunu duyduğunu ve hükümet yetkililer­inin bir araya geleceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığın­dan yapılan açıklamada hükümetin aşının Almanya’da ve Avrupa’da geliştiril­mesi konusunda çok istekli olduğu belirtiler­ek, Curevac ile Alman hükümetini­n yoğun görüşmeler içerisinde olduğu kaydedildi.

Curevac’ten yapılan açıklamada ise “şirketin veya teknolojis­inin satın alınması ile ilgili iddiaları reddediyor­uz” denildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye