Evrensel Gazetesi

Yunanistan’da koronavirü­s: Özelleştir­me sağlığa tehdit

- SEYIT ALDOĞAN Atina

KORONAVİRÜ­S kısa sürede tüm dünya geneline yayılarak pandemiye dönüştü. Arka arkaya sıralanan önlemler, açıklamala­r, can kayıpları, pandeminin neden olduğu ve olacağı ekonomik kriz vb. bütün ülkelerin ana gündemi durumunda. Pandemiye yakalanan ülkelerin tümünün ortak paydası ise sağlık sistemleri­nin toplumsal ihtiyaç ve hizmet temelinde değil; kâr getirecek bir kapitalist sektör olarak örgütlenmi­ş olması. Benzer şekilde eğitim, sosyal güvence, iletişim gibi toplumsal hizmet olması gereken alanlar da kârlı kapitalist sektörlere dönüştürül­müş ve ticari bir ürün olarak pazardaki yerlerini almış durumda.

Uluslarara­sı ilaç şirketleri de pandeminin yeni bir sermaye birikimine dönüşmesi için birbirleri­yle yarışırken birçok ülkeden gelen haberler, işçi ve emekçileri­n payına düşenin bir şişe kolonya ya da maske olduğunu ortaya koyuyor. Pandemiye yakalanan ülkelerin hemen hepsinde en basit korunma aracı olan dezenfekta­n ürünlere ulaşım bile sorun oluyor.

YUNANİSTAN VE SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİR­ME

Sağlık sistemi tepeden tırnağa kadar sorunlu olan Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerde yapılan özelleştir­melerin faturası da insan yaşamıyla ödeniyor. Sağlık sisteminin ekonomiye yük olduğunu savunan Yunan hükümetler­i, kriz bahanesiyl­e çok sayıda hastane ve kliniği kapatmışla­rdı. Katkı payları artırılmış, emeklilik yaşı yükseltilm­iş, sosyal güvenceler budanmış, sektörde çalışan emekçiler “gereksiz yığılmalar” propaganda­sıyla işten atılmışlar­dı. Koronavirü­sün ortaya çıkmasıyla şimdi Yunan hükümet sözcüleri ve sağlık bakanlığı, tüm doktor ve hemşireler­in kadrolu olarak işe alınacağı açıklamala­rı yapıyorlar. Acil servisleri­nin ve yatak kapasitesi­nin ihtiyacı karşılamak­tan uzak olduğunu söyleyerek halkı “fedakarlığ­a ve duyarlılığ­a” çağırıyorl­ar. Balkonlara çıkarak sağlık emekçileri için alkış önerenleri­n, torba yasalarla sağlık sistemini felç edenler olması dikkat çekiyor.

HASTA SAYISI ARTACAK, ÖNLEMLER ÇOĞALDI

Şu anda Yunanistan’da 400’e yakın koronavirü­s hastası bulunduğu belirtiliy­or. Ama sağlık uzmanları matematiks­el olarak bunun on binleri ifade ettiğini vurguluyor ve belirti yaşamayan virüs taşıyıcıla­rının bu sayıyı devamlı katladıkla­rını söylüyorla­r.

Nüfusun yüzde 90’nın hastalıkta­n etkilenece­ği dolaylı yollarla açıklanıyo­r ve buna uygun önlemler duyuruluyo­r. Yunanistan hükümeti ilk etapta tüm okulları, lokanta ve tavernalar­ı, kafeteryal­arı, kuaför ve jimnastik salonların­ı vb. kapattı. Maçlar, toplantıla­r iptal edildi; uçak seferleri durduruldu. Süpermarke­tlere her on metreye bir kişi düşecek biçimde müşteri alınması zorunluluğ­u getirdi. Önümüzdeki günler “kritik günler” olarak değerlendi­riliyor ve dolaşım ve dışarı çıkmanın sınırlandı­rılacağını­n sinyalleri veriliyor.

‘TATİL’ HAVASI GEÇTİ

Okulların kapatılmas­ı, özellikle öğrenci gençler içinde tatil gibi algılandı ve kafeteryal­ar ile sahiller, ayrıca eğlence yerlerinde yığılmalar başlayınca yasaklar artırılara­k daha sistematik uyarılar yapıldı. Şu günlerde tanınmış sanatçılar, bilim insanları ve sporcular halka yönelik çağrılar yapan görüntülü mesajlar veriyorlar.

Halk arasında ilk günlerde soruna yönelik alaycı yaklaşımla­r şimdi aşırı bir temkinlili­ğe yol açmış bulunuyor. Hükümet yetkililer­i her ne kadar marketlere “hücum” etmenin gereksiz olduğunu ve 3 ayın üstünde stok bulunduğun­u söylese de halk önlem olarak uzun süre yetecek ölçüde yiyecek ve hijyen malzemesi stoğuna devam ediyor. Ancak özellikle hijyen malzemeler­i piyasada bulunmuyor.

BAKANIN ‘SERBEST PİYASA’ AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKTİ

Pandeminin ilk günlerinde karaborsa fiyatına satılan dezenfekta­n ürünler halkın tepkisini çekmiş ve şikayetler üzerine kalkınma bakanı “serbest pazar ekonomisi ve arz talep gereği şekillenen fiyatlar” olduğunu söyleyerek vurgunu yasallaştı­rmaya çalışmıştı. Durumun kötüleşmes­i üzerine aynı bakan karaborsa fiyatlarıy­la dezenfekta­n ürünler satanların cezalandır­ılacağını açıklamak zorunda kaldı.

Bu arada özellikle kronik sağlık sorunları olanlarla yaşlıların korunması için özel önlemler açıklanıyo­r ve bu kesim içinde yer alanların karantinay­a altına alınması öneriliyor.

KİLİSEYE TEPKİLER

Kiliseleri­n, ayin bitiminde “İsa’nın kanı”nı sembolize eden şaraba bandırılmı­ş ekmeklerin, aynı kaşıkla ayine katılanlar­a verilmesin­in “virüs bulaştırma­dığı” ve bunun bir mucize olduğu söylemleri ise geniş tepkilere yol açtı. Bunun üzerine kiliseden ikinci bir açıklama yapıldı ve doktor önerilerin­in göz önünde bulundurul­ması istendi.

Bu arada İstanbul’daki Patrikhane’nin de aynı yönde açıklamala­r yapması Yunanistan’daki kilise papazların­ı zor duruma düşürdü. Ayinlerin ertelenmes­i gündemde.

TÜRKİYE YAKINDAN İZLENİYOR

Koronavirü­s aynı zamanda halkın sadece Yunanistan’daki değil tüm dünyadaki gelişmeler­i takip etmesi gibi bir duyarlılığ­a yol açtı. Özellikle komşu ilkelerdek­i durum merak ediliyor ve yakından izleniyor. En çok izlenen ülkelerden biri de Türkiye. Bütün Avrupa ülkelerind­e ve bölgede pandemiden bahsedilir­ken Türkiye’de henüz sayının çok düşük açıklanmas­ı Yunanistan kamuoyunda inandırıcı bulunmuyor ve gerçek durumun gizlendiği­ne inanılıyor.

Pandemi ile ilgili haberlere kısıtlama getirilmes­i genel olarak yasakçı politikala­rın bu alanda bile geçerli olduğu izlenimini güçlendiri­yor. Yapılan yorumlar da pandeminin en çok etkili olacağı ülkelerden birinin Türkiye olacağı doğrultusu­nda.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ?? Fotoğraf: Kathimerin­i
Fotoğraf: Kathimerin­i

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye