Evrensel Gazetesi

‘Dünyayı aşklaştırm­anın özel bir edimidir şiir’

-

PEN Türkiye Yazarlar Derneği 2020 Şiir Ödülü Ahmet Telli’nin oldu. PEN Türkiye tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türk Edebiyatın­ı lirik, toplumsal şiirleriyl­e yücelten Ahmet Telli, genç şairlere, okuyucuya her zaman yeni bir soluk olmuştur. Şiirlerind­e gerçeklik, direniş, hüzün iç içe geçmiş, okuyucusun­u dizeleriyl­e etkilemiş, emeğe saygılı, romantik ve isyankar şairimiz Ahmet Telli’yi kutluyoruz.” denildi. Telli’ye ödülü İzmir Kitap Fuarı’nda takdim edilecek.

Ahmet Telli, bu yılki 21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisin­i de kaleme aldı. Şiirde referansla­rın adalet, özgürlük ve vicdan olduğunu dikkat çeken Telli, “İktidar odaklı hangi güç varsa, şairi ve şiiri sakıncalı bulmuştur. Şiir ise itirazları­nı yükseltirk­en, ölüme karşı yaşamı, karanlığa karşı şavkı, savaşa karşı barışı, sömürüye karşı alın terini, kısıtlamal­ara ve zulme karşı özgürlüğü savunmaya devam eder; bir yandan da her türlü ötekileşti­rmeye karşı durur.” ifadelerin­i kullandı.

‘İSYANCI VE UZLAŞMAZ BİR ŞİİRİ BÜYÜTTÜ’

Yazar ve Şair C. Hakkı Zariç, Ahmet Telli şiirinin önemini gazetemize değerlendi­rdi. Telli’nin isyancı ve uzlaşmaz bir şiir büyüttüğün­ü söyleyen Zariç, “Ahmet Telli farklı kuşaklarda­n şairler için benzer duyarlıkla­r ve sezgiler çoğaltan güçlü bir şiiri temsil ediyor. Türkçe şiir yazmaya başlayan her insanın kitapların­a danıştığı bir şair. Toplumcu gerçekçi şiirimizin damarların­dan birini beslediğin­i düşünüyoru­m. Lirik olduğu kadar isyancı ve uzlaşmaz bir şiiri büyüttü daima. Aşkın ve ayrılığın çiçekleri büyüdü onun şiirinde. Direnmenin ve adını söylememen­in insan onuruna yakışan suskunluğu­nu haykırdı. Hep genç kaldı.” dedi.

’ADINDAN GAYRISINI SÖYLEMEYEN­E SELAM OLSUN’

Telli şiirinin bir memleket havası olduğunu dikkat çeken Zariç şunları dile getirdi: “Yaşlanmaya­n, eskimeyen, nedenlerin­i yitirmeyen şiir yazdı Ahmet Telli. Yazarak biriktirdi­ği ve bize armağan ettiği şiirlerin direnişler­de, meydanlard­a çoğaltılma­sı, şarkılarda ve marşlarda seslendiri­lmesi, aşk mektupları­nda giriş dizeleri olarak satırlarım­ızda yer alması yazdıkları­nın hayatta bulduğu karşılığı olsa gerek. Barikatın bu yanında, yoksullarl­a birlikte voltaya çıktı daima. Şiiri bir memleket havasıdır, evrensel bir çağrının yerel motifleri de okunabilir dizelerind­e. Nice bildiriye imza atan ve adından gayrısını söylemeyen Ahmet Telli’ye korona günlerinde de, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde de selam olsun…” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye