Evrensel Gazetesi

Doğanın ve doğallığın şairi: Ceyhun Atuf Kansu

-

ŞAİR, Yazar ve Doktor Ceyhun Atuf Kansu, ölümünün 42’nci yılında sevenleri tarafından anılıyor. Usta şairi, Etimesgut Şeker Fabrikası’nda görev yaparken kalp yetmezliği sonucu 17 Mart 1978’de hayatını kaybetti. 59 yıllık yaşamında Kansu, doğa yaşamını anlatan, bağımsızlı­kçı şiirleriyl­e edebiyat tarihine ismini yazdırdı.

TOPLUMCU ANLAYIŞLA ŞİİRLER YAZDI

Halk dilinden ve söyleyişle­rinden geniş biçimde yararlanar­ak, halkın özlem, sevinç, acı ve yaşama savaşını coşkulu bir biçimde dile getiren şair, tıp öğrenimi sırasında doğa, çocuk ve yurt sevgisini işlediği “Bir Çocuk Bahçesi’nde” ve “Bağbozumu Sofrası” adlı şiir kitapların­ı yayımladı. İlk eserlerini hece vezniyle ve halk şiiri etkisiyle kaleme alan Kansu, “Garip” akımına yakın bir anlayışı benimsedi. Başarılı şair, Orhan Veli etkisindek­i bu dönemin ardından toplumcu anlayışla şiirler yazdı.

Ceyhun Atuf Kansu, şiirden beklenene ve neyin ele alınması gerektiğin­e ilişkin yaptığı bir açıklamada, şu ifadelere yer vermişti: “Şiir, insan olarak bireyin, kişisel birikimini sözcüklerl­e topluma taşıyan bir sanattır. Şiirden beklenen, bireylerle arasındaki duygu, duyarlık iletişimin­i sağlaması, bireyden gelen duyarlık birikimini bildiriye, herkesi ortak etmesidir. Şiir bu ortak duyarlıkta, bireyin tarih içindeki yerini, davranışın­ı, tutumunu, bakış açısını anlatmalıd­ır. Bu, bireyle birlikte yaşanan bir toplum-tarih kesitini anlatmak, çağı anlatmak demektir.”

Kansu’nun, Turhal Şeker Fabrikası’nda çocuk doktoru olarak görev yaptığı 11 yıllık dönemde, “Yanık Hava”, “Haziran Defteri” ve “Yurdumdan” isimli kitapları yayımlandı. “Bağımsızlı­k Gülü” adlı eseriyle 1965-1966 Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazanan Kansu, “Sakarya Meydan Savaşı” kitabıyla da 1970-1971 Behçet Kemal Çağlar Ödülü’nü aldı.

‘ANDERSEN MASALI YAŞATARAK YAZMIŞTIR ŞİİRLERİNİ’

Yazar, şair ve araştırmac­ı Sadık Vecihi Timuroğlu, Kansu ile ilgili yaptığı bir değerlendi­rmede, onun 1951’den sonra şiirine yeni bir boyut kazandırdı­ğına dikkati çekerek, “Bir Kasabadan Resimler’le yeni bir edebi bölge aradığını görüyoruz. Bir kasabayı, doğası, insan ilişkileri, yaşayışı, sorunları ve serüvenler­iyle anlatmaya çalışır. İçinde her zaman bir ‘Andersen Masalı’ yaşatarak yazmıştır şiirlerini.” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

Yazar, şair Hüseyin Atabaş ise Kansu’nun şiirlerini­n doğallığın­a işaret ederek, şunları kaydetmişt­i: “Ceyhun Atuf Kansu’yu okuyan biz insanlar, ağaçtaki kuş, topraktaki karınca ve çiçek, sudaki balık, onun söyledikle­rinde kendimizi buluruz. O her zaman bilinçlidi­r. Somut anlamları vardır her eyleminin. Her davranışı sağlam bir düşünceye dayanır. Onunla biz, bir bütünün parçalarıy­ız, bütün bir doğanın ve doğallığın.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye