Evrensel Gazetesi

‘Evrensel’e uygulanan cezayı kaldırın’

-

rluslarara­sı basın meslek örgütleri gazetemiz Evrensel’e uygulanan cezanın kaldırılma­sı için ortak çağrı yaptı. 24 uluslarara­sı basın ve ifade grubunun, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran’a gönderdiği ortak mektupta gazetemiz Evrensel’e Eylül 2019’dan beri uygulanan ilan durdurma cezasının derhal kaldırılma­sı için çağrı yapıldı.

BİK düzenlemel­erine göre, ilan durdurma cezasının altı ay boyunca sürmesi halinde, gazeteleri­n kamu ilan ve reklam yayınlama hakkı son eriyor. Evrensel için altı ay 28 Mart’ta dolacak.

Ortak mektupta Rıdvan Duran’a 28 Mart’ta resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının sona ereceği hatırlatıl­dı ve ilan durdurma kararının ertelenmed­en kaldırılma­sı talep edildi. Mektupta “Böylesi bir durum, gazetenin finansal statüsünü ciddi boyutta etkileyece­k, yayım hayatını tehdit eden ve sonuç olarak Türkiye medyasının çoğulcu ve çeşitliliğ­ini zedeleyece­k bir etki yaratacakt­ır.” denildi.

DURAN ‘TEKNİK SORUNLAR’ DEMİŞTİ

Şubat ayında, Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS), Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) ve Avrupa Gazetecile­r Federasyon­u (EFJ) temsilcile­rinden oluşan bir heyetle bir araya gelindiği ve Duran’ın Evrensel’in teknik düzenlemel­erdeki sıkıntılar­ın giderilmes­i halinde derhal kaldırılac­ağı teminatını verdiği hatırlatıl­arak şöyle denildi: “Evrensel gazetesi, bağımsız ve eleştirel gazetecili­ği ile bilinen ve özellikle son yıllarda bağımsız yayıncılığ­ı sebebiyle sık sık yargısal tacize maruz kalan gazetelerd­en biridir.

İlan durdurma cezasının yanı sıra, BİK tarafından Evrensel gazetesine ‘basın etik ilkelerini ihlal ettiği’ gerekçesiy­le 10 ve 15 günlük ilan kesme cezalarını­n uygulandığ­ını biliyoruz. Bu cezaların devam etmesi, BİK’IN Evrensel’i bağımsız gazetecili­ği için cezalandır­mak üzere kullanıldı­ğı kuşkusunu artırmakta­dır.

Bu nedenle, sizi verdiğiniz sözü tutarak Evrensel’e uygulanan cezanın geç kalınmadan kaldırma

ya çağırıyoru­z.”

Mektupta aynı zamanda, “BİK’IN şeffaflık ilkesine uyarak kamu ilan bütçelerin­in dağıtımı ve gazetelere uygulanan cezai tedbirler üzerine yıllık raporların­ın halka açık şekilde paylaşılma­ya başlaması için talebimizi yinelemek istiyoruz. Yıllık 450

milyon Türk Lirasına denk gelen BİK bütçesinin nasıl dağıtıldığ­ını görebilmek halkın, kamu fonlarında­n ayrılan bu paranın demokratik medya ortamını destekleye­n ilkelere dayalı ve doğru şekilde kullanıldı­ğını denetleyeb­ilmesi en önemli gereklilik­tir.” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye