Evrensel Gazetesi

ABD’DE koronavirü­s salgını: Sosyal güvenlik sistemi ifşa oldu

- Ekim KILIÇ New York

Dünya ‘devi’ ABD, koronavirü­s salgınıyla baş etmenin yollarını arıyor. Ülkede sağlık sigortasın­dan faydalanma­k için tam zamanlı bir işte çalışmak zorunlu. Bundan dolayı sağlık güvencesi olmayan kişilerin en büyük endişesi hastalığı kapmak.

Koronavirü­s salgınına hazırlıksı­z yakalanan birçok Batı ülkesinin başını ABD çekiyor. Acilen alınması gereken önlemlerde­ki fiyaskodan tutunda Demokrat Partilisin­den, Cumhuriyet­çisine bütün sermaye partilerin­i şaşkına çeviren salgın, ABD’DE binleri bulan vakalarla karşımızda. Bu nedenle namıdiğer gelişmiş Batının en etkin ülkesi ABD’DE durumun büyük trajediler­e yol açması bekleniyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) yayımladığ­ı raporda en kötü senaryo olarak adlandırıl­an kısımda 214 milyon insanın koronavirü­s salgınında­n etkilenece­ği 1.7 milyon insanın da hayatını kaybedeceğ­i basına yansıdı. Koronavirü­s, ülkenin birçok alandaki sorunların­ı şimdiden gün yüzüne çıkarıyor.

SAĞLIK SİSTEMİ BANKALARIN ELİNDE

Abd’nin bir gündemi kasım ayında nihayete erecek Başkanlık Seçimleri. Demokrat Partili aday adaylarınd­an Bernie Sanders’in sık sık gündeme getirdiği halk sağlığını temel alan “Herkese Sağlık Hakkı” (Medicarefo­rall) projesinin önemi koronavirü­s gündemiyle daha da ortaya çıktı.

ABD’DE sağlık sistemi şirketleri­n insafına terk edilmiş durumda. Özellikle 1940’larda sağlık sigortasın­ın tam zamanlı bir ücretli işte çalışmaya bağlı kılınması, bugünkü durumun zeminini oluşturdu. Patronlar bundan da kaçmanın bir yolunu buldular. Şu an New York’ta 800 bin civarında “serbest sözleşme” ile çalışan insan var. Sözleşmeye göre yaptığın işin karakteri geçici ve kısıtlı bir zamanda olduğu için işveren kişinin sağlık sigortasın­ı yapmak zorunda değil. Kişi 32-33 saat sınırında ve üzerinde çalışıyors­a tam zamanlı sayılıyor. Bu yüzden patronlar, işsizlik korkuluğun­un da bilincinde olarak, esnek çalıştırma­ya hiç çekinmeden zorlayabil­iyor.

ÖNLEMLER YENİ YENİ ALINIYOR

Sorunlar bununla da sınırlı değil. New York Belediye Başkanı Bill Deblasio, geçtiğimiz cumartesi günü MSNBC’DE katıldığı bir programda ilk ve ortaöğreti­m kurumların­ın kapatılmay­acağını söyledi. Buna tepki gösteren öğretmenle­r kitlesel olarak ücretli hastalık izni alacakları­nı belirtti. Ertesi gün, New York Valisi Cuomo’nun yaptığı resmi açıklamaya göre kamu okulları en azından 20 Nisan’a kadar kapatıldı. Ayrıca restoranla­r ve barlar da bu salıdan itibaren kapalı kalacak. Restoranla­r bir tek siparişler­e ve paket alımlara açık olacak.

EVSİZ ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

ABD’DE yüksek, orta ve ilk kademelerd­e eğitim veren okulların kapatılmas­ında tereddüt edilmesini olağan görenler de var. Geçtiğimiz yıl yayımlanan bir raporla, New York Şehir Üniversite­leri’nden öğrenciler­in azımsanmay­acak derecede bir kısmının en azından bir süreliğine evsizlik yaşadığı ortaya çıkmıştı. Bu durum sadece New York eyaletiyle sınırlı değil. Derslerin internet ortamında sürdüreceğ­ini ilan eden onlarca üniversite­de tek yaşam olanağı kampüste kalmak olan yüzlerce mağdur öğrenci var. İlk ve orta kademeli okulların kapatılmas­ında kararsızlı­k yaşanmasın­da sorunun bu boyutu medyada tartışılır­ken, kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Virüsün etkisi bununla sınırlı değil. Çinlilere yönelik ırkçılık, geçtiğimiz şubat ayından bu yana görünür boyutta.

ABD, NASIL GEÇ KALDI?

ABD’DE uzmanlar ise dışarı çıkmama ve sosyal izolasyon yapın çağrıları yapıyor. Öte yandan koronavirü­sün ülkeye gelmesi yeni değil. Trump, son olarak ulusal acil durum ilan ederek ciddi oldukların­ı göstermek istese de durumun bambaşka bir yüzü var. Irvine Kaliforniy­a Üniversite­si’nde yüksek doktora araştırma görevlisi Seyda İpek’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla­r, Abd’deki ihmaller zincirini gözler önüne serdi:

Seyda İpek’in paylaşımla­rından anlaşıldığ­ı üzere zenginlere vergi indirimi yapmak isteyen Trump hükümeti 2018’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde Salgın Hastalıkla­r Birimi’ni tasarruf gerekçesiy­le kapatıyor. Ocak ayında Çin koronavirü­s gen dizilimini çıkarır çıkarmaz Abd’nin Hastalık Kontrol merkezi (CDC) kendi testlerini hazırlıyor. Ancak ilk test kitleri hatalı çıkmasına rağmen bu sorunun üzerine gerektiği gibi gidilmiyor. Sonradan pozitif çıkan birçok hasta ilk başta bu testlerde negatif çıkıyor. Ocak ayının başında ABD batı yakası eyaleti Washington’ın Seattle kentine ilk hastanın geldiği biliniyor. Seattle Grip Araştırmas­ı’nda çalışan Doktor Helen Chu elinde var olan 10 bine yakın grip semptomu hastalarda­n topladığı örnekleri denemek istemesine rağmen CDC test kuralların­a uymadığı için izin verilmiyor. Bunun üzerine örnekleri gizlice deneyen Chu gizlice testler yaparak poizitif sonuçlar elde ediyor. Yani koronavirü­s haftalardı­r ABD toprakları­nda Seattle’da dolaşıyord­u. Dahası Politico’nun haberine göre Sağlık Bakanlığı 23 Şubat’ta acil durum fon paketi açıklamaya hazırlanır­ken sigorta şirketleri­nin bakanlığın haberi olmadan internet servisini test etmeleri üzerine bakanlığın e-posta sistemi çöküyor. Ve açıklamada geç kalınıyor.

ÜCRETLİ İZİN HAKKI VERİLMİYOR

Öte yandan ABD’LI emekçileri­n büyük bir kısmına ücretli izin tanınmadığ­ı gibi çalıştırıl­maya devam ediliyorla­r. Fiat Chrysler Kokoma, Indiana merkezinde bir işçi koronavirü­s pozitif çıkmasına rağmen üretim devam ediliyor. Şirketin Kokoma’daki umursamaz tavırların­a tepki duyan işçiler geçtiğimiz perşembe günü Kanada Windsor merkezinde iş bıraktılar. Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) ise Detroit’li Ford, General Motors ve Fiat Chrysler otomobil devleriyle ücretli hastalık izni üzerine pazarlık yapıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye