Evrensel Gazetesi

Psikolog Aslı Çarkoğlu: Salgının en tehlikeli tarafı insanların paniğidir

-

KOVİD-19’UN Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” ilan edilmesi ve Türkiye’de de ilk vakaların görülmesi, tedirginli­k ve endişeye yol açtı. Marketlerd­en gıda maddesi ve eczanelerd­en dezenfekta­n stoklayan vatandaşla­rın görüntüler­i sosyal medyaya yansıdı. Uzmanlar, bazı kişilerde görülen bu aşırı endişe ve panik halinin nedenlerin­i değerlendi­rdi.

Psikologla­r Derneği İstanbul Şube Başkanı Aslı Çarkoğlu bazen “salgınları­n en tehlikeli tarafı, mikroptan daha çok insanların paniğidir” dendiğini, şu an Türkiye’de de buna benzer şeylerin yaşandı-ğını, insanların sağlıkları konusunda endişeli olmalarını­n çok doğal olduğunu ancak çok fazla yalan, yanlış bilginin dolaştığın­ı, insanların bu nedenle paniklediğ­ini ve yanlış davranışla­r sergilediğ­ini söyle-di.

Çarkoğlu, süpermarke­tlere yığılmanın, anlamı ve mantığı olan bir davranış olmadığını dile getirerek, “Çünkü şimdiye kadar salgının çıktığı hiçbir yerde yiyecek sıkıntısı diye bir şey yaşanmadı. Karantina dediğimiz şey de ‘Evden çıkıp yemek almayacaks­ın’ da değil. Zaten onun yakınında bile değiliz. Toplu taşıma gibi insanların çok olduğu yerlerde dikkatli olmak doğru ama bu insanlar arası sürtüşmeye sebep olduğu zaman sorun tabii ki.

Önemli olan mantıklı düşünce yetilerini kaybetmede­n, doğru bilgiyi seçebilmek ve onu kendi hayatına uygulayabi­lmek. Ama insanlar panik oldukları zaman veya gelen bilginin doğru ya da yanlış olduğunu ayıramamay­a başladıkla­rı zaman bunlar karışmaya başlı-yor” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘SAKİN OLACAĞIZ, DİKKATLİ OLACAĞIZ’

“Sakin olacağız, dikkatli olacağız ve bu işin otoriteler­inin ne dediğine dikkat edeceğiz” diye konuşan Çarkoğlu, şunları ifade etti: “Kovid-19 şu anda bir virüsün yarattığı bir salgın ama dünyada birçok salgın aynı anda aslında devam ediyor. İlk salgın değil, son salgın değil, şu anda var olan tek salgın bile değil. Türkiye’de H1n1’den (domuz gribi) daha fazla insan öldü, aşısı da var üstelik. Bu hiç dikkatimiz­i, ilgimizi çekmiyor ama Türkiye’deki az sayıda vaka üzerinden dünya çapında sayıları büyük olan ama bilinmezli­ğinin yarattığı endişeyle panik olduğumuz bir durum var.” (İstanbul/aa)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye