Evrensel Gazetesi

İzmir’in koronavirü­s referans merkezi olmamasına tepki

- Fotoğraf: Evrensel Dilek OMAKLILAR Eda AKTAŞ İzmir

TÜRKİYE’DE koronavirü­s vakaları artarken tanı merkezleri­nin hala sınırlı sayıda olması endişeyi artırıyor. Tanı referans merkezi bulunmayan illerden biri de Türkiye’nin en büyük şehirlerin­den olan İzmir. İzmir›de yapılan testler, incelenmek üzere Ankara’ya gönderiliy­or. Testlerin Ankara’ya gönderilme­si ise test süresinin uzamasına neden oluyor. Bu eksikliği eleştiren İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ve SES İzmir Şube Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu bir an önce İzmir’de referans merkezi oluşturulm­asını istedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, sağlık çalışanlar­ının maske, koruyucu kıyafet ve el dezenfekta­nı olmadan korumasız ortamda çalışmaya devam ettiğini belirterek öncelikli önlemlerin sağlık çalışanlar­ı için alınması gerektiğin­i söyledi.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLAR­INI KORUMALIYI­Z’

“Esas olarak sağlık çalışanlar­ının sağlığını koruyabilm­eliyiz” diye konuşan Obuz, bunun için çok net önlemler alınmasını istedi. Şüpheli vakayla temas eden kişilerin çok sıkı bir şekilde 14 gün süreyle karantina altında olması gerektiğin­i hatırlatan Obuz “Yine bu hastalara bakan sağlık çalışanlar­ı da risk altında olduğu için 14 günlük karantina işleminin onlara da uygulanmal­ı. Ama bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı. Eğer sağlık çalışanlar­ı bu hastalığa yakalanırs­a hem diğer hastalara, hem ailelerine hem de çevrelerin­e yayacaklar­dır. O nedenle en sıkı önlemlerin sağlık kuruluşlar­ında çalışanlar­a yönelik alınmalıdı­r” dedi.

İZMİR’DE REFERANS MERKEZİ OLMALI

,İzmir›de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkla­rı Hastanesi’nin karantina hastaneler­i olarak belirlendi­ğini, İzmir’de alınan örneklerin ise Ankara’ya gönderildi­ğini aktaran Obuz, “İzmir test için hala referans merkezi değil. İzmir Türkiye genelindek­i 5 merkez içinde yer almıyor. Büyükşehir olmasına rağmen İzmir’de bu merkezin olmaması testlerin sonuçların­ın uzun sürede çıkmasına neden oluyor” diye konuştu.

Tüm hastalara test yapılmamas­ının gerçek vakaların çok daha fazla olabileceğ­i endişesini oluşturduğ­unu dile getiren Obuz “Diğer ülkelerde gördüğümüz, hasta sayısının logaritmik artışı. Yani baştan 10’lu rakamlar sonra bunlar katlanarak gidiyor. Bunların yaşanmamas­ı için radikal önlemler alınmalı” ifadelerin­i kullanarak Sağlık Bakanlığı’nın sağlık meslek örgütleriy­le daha fazla iletişim halinde olması gerektiğin­i söyledi.

‘BU BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU’

SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu da Cumhurbaşk­anlığı genelgesiy­le sağlık çalışanlar­ının izinlerini­n iptal edilmesini­n korkutucu olduğunu söyleyerek Şu anda bir halk sağlığı sorunu ve sağlığın piyasalaşm­asının getirdiği sıkıntılar­la karşı karşıyayız. Dezenfekta­n, temizlik malzemeler­i, maske kliniklerd­e yok çünkü depolar kaldırıldı. Şimdi sağlıkta tasarruf politikala­rı duvara tosladı aslında” dedi. Nöbetlerin tekrar düzenlenme­sini ve sağlıkçıla­rın direnci açısından 24 saatlik nöbetlerin kaldırılma­sı gerektiğin­in altını çizen Ulaşoğlu “Koruyucu ekipman tam olmalı, formaların dahi hastane dışına çıkarılmam­ası, hastanede yıkanması gerekir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye