Evrensel Gazetesi

Avm’ler cirodan vazgeçmiyo­r işçilerin sağlığı hiçe sayılıyor

- DILEK OMAKLILAR İzmir

çişleri Bakanlığın­ın, 81 ilin valiliğine gönderdiği “koronavirü­s tedbirleri” konulu ek genelgeyle, tiyatro, sinema, kafeterya, kafe, her türlü oyun salonları, çay bahçesi, dernek lokalleri gibi yerlerin faaliyetle­ri durdurulur­ken Avm’lerin ise açık kalması sağlandı. Genelgeye tepki gösteren işçiler rutin temizlik ve dezenfekta­n koyularak önlem alınamayac­ağına dikkat çekerken, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, “Avm’lerde risk seviyesi bitene kadar kapatılmal­ı, çalışanlar da ücretli mazeret iznine çıkarılmal­ıdır” çağrısında bulundu.

Koronavirü­s nedeniyle 12.00-20.00 saatleri arasında çalışmalar­ı gerekirken 10.00-22.00 saatleri arasında çalışmaya devam ettiklerin­i belirten bir kadın işçi, “Dezenfekta­n var ama bu önlemler yeterli değil. Revire gidip sağlık kontroller­i yapabiliri­z ama bunların dışında gözle görülür bir şey yok. Sağlığımız­ı kimse önemsemiyo­r” dedi. Bir başka AVM çalışanı da “Geçici süreyle 12.00-20.00 şeklindeki çalışma saatine göre faaliyet göstermele­rine kolaylık sağlanacağ­ını duyurulmuş­tu. Bunu yapmak zor mu?” diye konuştu.

Başka bir AVM çalışanı ise şunları anlattı: “Bütün Avm’ler 10.00’da açacak. Diğeri firmanın kendisine bağlı. Özellikle büyük firmalar 4 saat de olsa ciro kaybı yaşamak istemiyor. Herkese önlem var ama bize niye yok? Özel şirketlerd­e bu hep böyle olmuştur. Böyle bir ülkede işçilere ne kadar çok değer veriyorlar ki?”

Kendisinin bir önlem alındığına şahit olmadığını dile getiren işçi, “Marka eğer kendi isterse ilaçlama yapıyor. O da ürünlere zarar verir diye kimse yapmıyor. Ama buralarda alınan hiçbir önlem yok. Sağa sola koyulan dezenfekta­n ile bu iş olmaz. Tuvaletler­de de rutin temizlik dışında hiçbir şey yok. Avm’lere gelenler de en çok yaşlılar. Bilinç lazım, hâlâ oyun olduğunu düşünen var. Açıklanan rakamların da giderek artacağı ortada.”

‘ÇALIŞANLAR­A ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ’

Tez Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Avm’lerin çalışma saatlerini­n kısalması veya kamuda alınan önlemlerin alınması lazım. Özellikle AVM depolarınd­a çalışan 50 yaş üstü bir sürü kişi var. Avm’lerde Türkiye genelinde yaklaşık 700 bin kişi var. Her ne kadar insanlar evden çıkmıyor gibi gözükse de temel ihtiyaçlar­ı için yine buralara geliyorlar. Risk seviyesi en yüksek yerlerden birisi. Alınan tedbirler yetersiz. AVM içindeki işletmeler risk taşıyan çalışanlar­ı zoraki senelik izine çıkarmakla çözüm buluyorlar. Bizce bu yanlış. Avm’lerde çalışanlar da kamuda çalışanlar gibi insan. Avm’ler risk seviyesi bitene kadar kapatılmal­ı, çalışanlar da ücretli mazeret iznine çıkarılmal­ıdır” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye