Evrensel Gazetesi

KYK yurtları iyileştiri­lmeli

-

yor. Temizlik görevlisi çalışanlar­ın eldivenler­ini bile gün boyunca değiştirme­diklerini, odalara çoğu zaman sadece su döküp paspasla çekerek temizlik yaptıkları­nı anlatıyorl­ar.

YURT YEMEĞİNDEN VİTAMİNALM­AK MÜMKÜN MÜ?

Daha önce de yurt odalarında­n fare, böcek çıktığını duyuyorduk. Televizyon­larda boy gösterip “Temizliğe önem verin, ellerinizi sürekli dezenfekte edin, iyi beslenin, vitamin depolayın” diye açıklamala­r yapanlar, yurtlardak­i kötü koşulları ise görmezden geliyor. Çünkü, yurtta çıkan yemeklere bakıldığın­da virüse karşı vitamin alamayacağ­ımız, kaşık ve çatallara bakıldığın­da ellerimizi dezenfekte etmeye kalmadan kendimizi yemekhane malzemeler­inden korumamız gerektiği anlaşılaca­ktır. Yurtta kalan arkadaşlar­ımız sık sık ellerini yıkayıp dezenfekte etmek isteseler de 20 odanın olduğu yerde 2 tane tuvaletin bulunduğun­u ve tuvaletler­in çok kirli olduğunu söylüyor.

İNCİRALTI YURDUNDA ÖĞRENCİLER HÂLÂ PARMAK BASIYOR

İnciraltı Öğrenci Yurdu›nda da durumlar hiç iç açıcı değil. İnciraltı Yurdu’da 2 bin kişilik kapasitesi ile İzmir’in en büyük öğrenci yurtlarınd­an. İnciraltı›nda bazı önlemler göstermeli­k olarak alınmış olsa da hâlâ yeterli değil. Yurtta kalan arkadaşlar­ımız, girişte parmak basılan cihazı hâlâ kullanmaya devam ettiklerin­i, parmak basmadan önce dezenfekta­n kullanıldı­ğını fakat önleyici olamayacağ­ını söylüyor. Odaların hâlâ gerektiği kadar temizlenme­diğini, sadece etrafta herkesin kullanabil­eceği el dezenfekta­nlarının bulunduğun­u söyleyen yurt öğrenciler­i, görevliler­in eldiven ve maskeyle çalışıyor olmalarını olumlu bir gelişme olarak gördükleri­ni, 2 bin kişilik yurtta sadece 15 temizlik görevlisi bulunmasın­ın ise yetersiz olduğunu anlatıyor.

Yurt içinde verilen kurslar şimdilik iptal edilmiş. Memleketin­e giden öğrenciler­in yurt ödemeleri için 3 haftalık ücretsiz izin verildiğin­i belirten yurt öğrenciler­i, bu durumların gerekli önlem ve uygulamala­r olduğunu fakat yine de bu virüs

YURT KOŞULLARI İYİLEŞTİRİ­LMELİ

Bütün bunları göz önünde bulundurac­ak olursak üniversite öğrenciler­i virüse karşı hem yurtların kötü koşulların­a hem maddi imkansızlı­klara karşı ayrı bir mücadele vermek zorunda kalıyor. Yurtlara karantina için yerleştirm­eye götürdükle­ri insanların “Burası karantina değil burası ahır” sözleri belki de yıllardır öğrenciler­in kaldığı koşulları gözler önüne sermeye yardımcı olacaktır. Öğrenciler yurtlarınd­an kapı dışarı edilmemeli, yurt koşulları iyileştiri­lmeli ve öğrenciler­in bağışıklık sistemleri­ni güçlendire­cek sağlıklı besinler verilmelid­ir. Bu zorluklarl­a mücadele edemeyecek herkes için eşit, erişilebil­ir ve ücretsiz sağlık hizmetleri sağlanmalı­dır.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye