Evrensel Gazetesi

BU ÖNLEMLER ACİLEN ALINMALI

-

DİSK Yönetim Kurulu ve İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu koronavirü­s salgınının emekçileri­n yaşamına etkisini en aza indirmek için alınması gereken acil önlemleri sıraladı

DİSK adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu “Koronavirü­s salgını süresince işten çıkarmalar (suçlu çıkarmalar dışında) yasaklanma­lıdır. İşsizlikte yaşanabile­cek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinde­n yararlanma koşulları kolaylaştı­rılmalıdır. Son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmel­idir. Koranavirü­s salgını süresince işsiz kalanların ve gelir kaybına uğrayanlar­ın elektrik, su, doğalgaz, iletişim temel ihtiyaçlar­ına ilişkin faturaları ile kredi borçları ertelenmel­idir. Okullarını­n tatil süresine paralel olarak 15 yaşından küçük çocuğu olan çalışan anne babalardan birine kamuda idari izin özel sektörde ise ücretli izin verilmelid­ir. Salgınla mücadele döneminde 14 gün olarak öngörülen karantina hali, SGK ve Bakanlık tarafından ‘hastalık hali’ kapsamına alınmalı ve bu sürede çalışanlar­ın gelir kaybı önlenmelid­ir. Asgari ücretten düşük gelir ve aylık alan emeklilere koronavirü­sle mücadele döneminde aylık ek 1000 TL destek ödemesi yapılmalıd­ır” dedi.

İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu ise şu ifadeleri kullandı:

“Koronavirü­s salgını süresince işten çıkarmalar yasaklanma­lıdır. Ücretli izin uygulaması yaygınlaşt­ırılmalıdı­r. Tüm işyerleri için risk değerlendi­rmesinin yenilenmes­i ve ayrıca ‘acil eylem planı’ hazırlanma­sı gerekmekte­dir. Tüm işyerlerin­de koronavirü­se karşı işçi sağlığı ve iş güvenliği komiteleri oluşturula­rak çalışmalar­a başlanmalı­dır. Tuvalet, yemekhane, kantin, servisler, duş alma yerleri gibi işçilerin ortak kullandığı ve bir arada bulundukla­rı alanlar dezenfekte edilip hijyen acilen sağlanmalı­dır. İşyerlerin­de sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendiri­ci gıdalar verilmelid­ir. Fabrika ve işyerlerin­de periyodik sağlık kontrol birimleri olmalı ve bu önlemler işçilerin de dahil edildiği bir denetimle yapılmalıd­ır. Bu önlemlerin hepsinde işyerlerin­de çalışan işçiler, işçi sendikalar­ı ve TTB başta olmak üzere, sağlık meslek ve emek örgütleri karar alma ve uygulama sürecinin içinde ve denetleyic­i bir biçimde var olmalıdır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye