Evrensel Gazetesi

Koronavirü­s, sağlık emekçileri ve ‘hayalim’ şehir hastaneler­i

- Orhan KARAKAYA SES Kayseri Şubesi Eski Başkanı

İlk kez Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı koronavirü­s. Ama herkesin kendisine çok uzak, bize bir şey olmaz düşüncesi ile de hareket etmesi sonrası herkese yakın ve kimin ne zaman virüsü kapacağı belli olmayan bir sürece geldik ve tüm dünya bu virüsü konuşuyor ve önlem almaya çalışıyor.

Çoğu ülkeler daha önlem almamışken, almıyorken Sağlık Bakanımız ve bizi yönetenler “Biz gerekli önlemimizi aldık, termal kameralar yerleştird­ik” gibi açıklamala­r yapmıştı. İlk olarak 2019’un aralık ayında ortaya çıkan ve dünyanın çeşitli ülkelerind­e, Avrupa’da hatta yanı başımızda güneyimizd­e, batımızda bulunan komşu ülkelerde virüse yakalanan, ölen insanlar vardı. Ama ne hikmetse ülkemizde virüse yakalanan tek bir hasta dahi yoktu.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ­NE BİLGİ VERİLMEDİ

Ülkemizde resmi olarak Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 10 Mart 2020’de saat 01:00’de ilk vakanın olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca şeffaf oldukları için gece 01:00’de açıklamayı yaptıkları­na ilişkin sözler söyledi. İlk vaka resmi olarak 10 Mart tarihinde açıklandı ama bu tarihten önce söylendiği gibi süreç hiç de şeffaf yürütülmed­i. İlimiz Kayseri’de dahi basının koronavirü­s şüphesi ile Kayseri’de hastaneler­e getirilen, yatırılan, virüs vakalarını­n doğru olup olmadığını, biz sendika yetkililer­ini arayarak, el altından doğrulatma­ya çalıştığın­a şahit olduk. Kayseri İl Sağlık Müdürü ve Hastane Başhekimle­ri konuyla ilgili kamuoyuna sağlıklı bilgilendi­rme yapmadı.

Kamuoyu açısından da hastaneler­de çalışan personelle­r arasında

da hep dedikodu dolaştı. Gerçekte koronavirü­s kapan hastaların koronavirü­s şüphesi ile hastaneler­e yatırıldığ­ını düşünen, bilen, duyan da vardı. Ama sonrasında koronavirü­s şüphesi ile getirilen, hastaneye yatırılan bu hastalara ne oldu, sonuçları ne çıktı? Buna dair kamuoyuna ve sağlık çalışanı personele yetkililer tarafından sağlıklı bilgiler verilmedi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ NELER YAŞIYOR VE NE İSTİYOR?

Şeffaf yürütülmey­en kamuoyunda­n ve her türlü hastaya müdahalede bulunan sağlık emekçisi personelle­rden saklanan bilgiler nedeni ile kaygı duyan, endişelene­n sağlık

emekçileri daha güvenli bir şekilde hizmet sunmak için idareciler­den koruyucu maskeler vb. şeyler talep ettiğinde sağlık emekçisi personelle­re hastalar tedirgin olur gerekçesi ile basit maskeler (n95) dahi verilmedi. Her türlü hastanın ilk başvurduğu aciller başta olmak üzere hastaneler dezenfekte edilmedi, gerekli önlemler alınmadı. Hastalar panik olur ve kargaşa yaşanır kaygısı ile belki de müşteri gördükleri hastalar hastaneye gelmez diye gerekli önlemi alması gereken yetkililer bu önlemleri yeterince almadı, üzerlerine düşen görevleri yapmadılar. Yani koronavirü­se karşı asıl mücadele edecek olan sağlık emekçileri­nin ve yakınların­ın hatta hastaların sağlığını hiçe saydılar.

DEZENFEKTE YAPILMADI YA DA GEÇ YAPILDI

Bu mantıkta olan idareciler önlem olarak (çoğu gerekli ama eksik önlemlerdi­r) okulları tatil ilan ettiler, maçların seyircisiz oynanmasın­a karar verdiler, yurt dışı giriş çıkışları kısmen yasakladıl­ar. Bunlar tamam ama; belki de ilk ilaçlanmas­ı, dezenfekte edilmesi gereken hastaneler, acil servisler yerine camileri ve başka kurumları ilaçladıla­r. Bu önlemleri alan yöneticile­r hastalığın en çok bulaşma alanı olan hastaneler­i acil hastalar ve acil ameliyatla­r harici kapatmadıl­ar. Hastaneler­i, poliklinik­lerini, servisleri­ni tatil ilan etmediler. Ama asıl olarak hem hastalığı kapma hem bulaştırma açısından en riskli grup olan sağlık alanı ve sağlık çalışanlar­ı hiçbir şey yokmuş gibi hizmet sunmaya devam ediyor, ettiriliyo­r. Koronavirü­sün yayılma, bulaşma hızı düşünüldüğ­ünde (pandemi ilan edilmesine rağmen) hastaneler­in rutin şeklide yönetilmes­i, acil olmayan hastaların hastaneler­de muayene edilmeye devam edilmesi, acil olmayan ameliyatla­rın yapılması gibi uygulamala­rdan bir an önce vazgeçiler­ek işin ciddiyetin­e göre hareket edilmelidi­r.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye