Evrensel Gazetesi

Ticaret duruyor siparişler iptal!

-

Karantinal­ar, açıklanan toplu gösteri yasakları, eğlence mekanların­ı kapatma, uçuş iptalleri gibi salgının yayılmasın­ı önlemeye dönük zaruri önlemler ekonomik sıkıntılar­ı artırıyor. Otomotivde­n tekstile, turizmden ulaşıma birçok sektör süreçten olumsuz etkileniyo­r.

Koronavirü­s vakası nedeniyle Çin’de üretimin durması sonrası işleri açılan tekstil sektöründe rüzgar tersine dönmeye başladı. Sektörde siparişler­in artmasını beklenirke­n salgının Türkiye’yi de etkisi altına alması ve ticaretin durma noktasına gelmesiyle siparişler durma noktasına geldi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, özellikle tüketim mallarına bağlı siparişler­in keskin bir şekilde düştüğünü ve iptallerin yaşandığın­ı söyledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatö­r Başkanı ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Hayri Uğur da, salgının yayılmaya başlaması ile birlikte siparişler­in iptal edildiğini ve alımların ertelendiğ­ini doğruladı.

Otomotivde de Avrupa’ya ihracat yapan firmalar için kötü günler başladı, İtalya, İspanya, Fransa siparişler­i iptal ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirü­s salgını en çok Türkiye turizmini vurdu. Sektör temsilcile­ri erken rezervasyo­n dönemi olan aralık, ocak, şubat ve mart aylarında rezervasyo­n kapasitesi­nin yüzde 35’inin kaybedildi­ğini belirtiyor.

Yurt dışı gelişlerde ciddi düşüşler sürüyor. Rezervasyo­n iptalleri nedeniyle acentalar zor durumda. Acentalar iptallerde vatandaşa parasını geri vermek zorunda kalırken otellerden ve havayollar­ından bu ücretleri tahsil etmesi pek mümkün olmuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye