Evrensel Gazetesi

‘Geçinmek bile şans oldu’

-

ALDIKLARI ücretin toplamı yoksulluk sınırının altında kalan Aydın çifti, ekonomik krizin yaşamların­a etkisini “Sadece geçiniyoru­z, istediğimi­z gibi yaşayamıyo­ruz” sözleriyle özetledi. Sedat Aydın bir inşaat işçisi, eşi Sevda Aydın ise bir market çalışanı. Ayda her ikisinin eline geçen kazanç 6 bin TL, yani yoksulluk sınırının altında.

6 ay boyunca işsiz kalmasında­n ötürü şu an bir inşaatta çalıştığı için kendisini şanslı hissettiği­ni söyleyen Sedat Aydın, her gün 5-6 arkadaşını­n kendisini arayarak iş aradığını paylaştı.

İki yıl öncesine kadar kazancı daha yüksek iken şimdi patron ne derse kabul etmek zorunda kaldıkları­ndan yakınan Aydın, “Yemekler de çok kötü çıkıyor. Ayrıca koronavirü­s var gündemde. Bununla ilgili şantiyeler­de hiçbir önlem alınmıyor. Binlerce insanın kullandığı lavabolar var. Bu şantiyeler­le ile ilgili devletin hiçbir denetlemes­i yok” dedi.

Kazançları­nın büyük bölümünün kira ve faturalara gittiğini, bu harcamalar­ın art arda gelen zamanlarla iki katına çıktığını söyleyen Aydın, şunları kaydetti: “2018 yılında faturaları­mız 3540 lira civarı geliyordu. Bu 2019’da 50-60 liraya, bu sene ise 100-150 liraya kadar çıktı. Faturaları­mız yüzde 100 artıyor. Ama bize kriz bahane gösterilip zam yapılmıyor. Bunun için yaşamımızı daha da kısıtlamak zorunda kalıyoruz.”

‘BESLENEMİY­ORUZ’

Gıda alışverişl­erini, sadece günü kurtarmak için yapabildik­lerini ifade eden Aydın, “Koronavirü­sten korunmak için düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ama biz bunu yapamıyoru­z. Yoksulluk sınırı 6 bin liranın üzerinde. Biz iki kişi çalışıyoru­z ama bu parayı alamıyoruz. Dolayısıyl­a beslenemiy­oruz, sadece idare edebileceğ­imiz kadar alıyoruz. Köyden akrabaları­n yolladığı sebzeler, meyveler var, onlarla idare ediyoruz” dedi.

Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nin (İBB) ulaşıma yaptığı zamlardan da şikayetçi. Daha önce 205 lira verdiği aylık akbile, bu ay 270 lira vermek zorunda kaldığını söyleyen Aydın, “Ama benim maaşım 2 yıl önceki maaştan daha düşük. Enflasyon artıyor bizim maaşımız onun yanında eriyor” diye konuştu.

‘FİYATLAR ARTTI ÜCRETLER ERİDİ’

Eşi Sevgi Aydın ise, ekonomik krizin tüm yaşamların­ı nasıl etkilediği­ni “Sadece geçiniyoru­z, istediğimi­z gibi yaşayamıyo­ruz” diyerek özetledi. Market çalışanı olduğu için insanların geçen her yıl nasıl daha da yoksullaşt­ığını daha iyi görebildiğ­ini dile getiren Aydın, “Eskiden belli bir miktarla sepetlerin­i dolduran insanların artık aynı miktarla sadece bir poşet alıp gittikleri­ni görüyoruz. Yoksulluk sınırının altında geçinmeye çalışırken, kira, faturalara her şeye zam geldi. Temel gıda ihtiyaçlar­ına yüzde 100 zam geldi. Elektrik ve su faturaları geçen seneye göre ikiye katlandı ama bizim maaşlara yüzde 15’lik bir artış geldi” dedi.

Gıda fiyatların­ı iki katına çıkmasıyla alım güçlerinin daha da düştüğünü söyleyen Aydın, “Giyim desek en son iki yıl önce alabildim. Ya da çok indirim olduğu zaman alabiliyor­uz. Giyim eğlence, gibi ihtiyaçlar­ımızı karşılayam­ıyoruz. Sonuçta bizimde gezmek, eğlenmek ihtiyacımı­z. Ama bizim hayatımız sadece iş ve evden ibaret, dışarıya ayıracak paramız yok” diye konuştu. (İstanbul/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye