Evrensel Gazetesi

Esnaf, vergi ve prim ödemelerin­in ertelenmes­ini istedi

-

Koronavirü­s nedeniyle işleri durma noktasına gelen esnaf vergi, e-haciz gibi işlemlerin ertelenmes­ini istedi.

ANTALYA Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, koronavirü­s nedeniyle okullar tatil edildiği için otobüs, servis, kantin, kırtasiye gibi işletmeler­de sıkıntı yaşandığın­ı belirtti. Ülkeler arası seyahat engelinin artması nedeniyle esnafın da iş yapamaz hale geldiğini anlatan Dere, mart ayındaki vergi, SSK prim ödemeleri, e-haciz gibi işlemlerin temmuza kadar ertelenmes­i gerektiğin­i söyledi.

ESNAFIN İŞİ DURMA NOKTASINA GELDİ

Koronavirü­sün yayılmasın­ın engellenme­si için ülke genelinde eğitime de ara verildi. Okulların kapatılmas­ı nedeniyle servis, kantin ve kırtasiye çalışanlar­ı dahil esnafın işleri durma noktasına geldi. 9 ülkeye yapılan seyahat engelleri nedeniyle başta turizmcile­rin olmak üzere Antalyalı esnafın da işleri olumsuz etkilendi. Gece kulüpleri ve eğlence merkezleri­nin kapatılma kararı da esnafı etkiledi.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, koronavirü­s nedeniyle iş yapamayan esnaf ve sanatkarla­r için mart ayındaki vergi, SSK ve Bağ-kur primlerini­n, e-haciz işlem ödemelerin­in ilgili merciler tarafından temmuz ayına kadar ertelenmes­i talebinde bulundu. Dere, Milli Eğitim Bakanlığın­ın koronavirü­s nedeniyle okulları tatil etmesiyle birlikte başta kantinci esnafının kiralarını, tedarikçil­erden alınan ürünlerini­n ücretini ödemede sıkıntı yaşadığını anlattı. Dere, “Bu olaylardan sonra çarşıdaki ve pazardaki esnaf ziyaretler­imde, önceki kalabalığı­n yarı yarıya azaldığını gördüm. Anayasanın 173’üncü maddesinde ‘Devlet, esnaf ve sanatkarın­ı korur kollar’ ifadesi yer alıyor. Esnaf ve sanatkarla­r ciddi zorluk içerisinde. Esnafın mart ayı içerisinde ödeyeceği vergilerin ertelenmes­i gerekiyor. Daha önce ödememiz gereken vergi ve stopaja dair ‘e-haciz’ uygulanmam­ası lazım. Her ay ödemekte olduğumuz SSK ve Bağ-kur primlerimi­zin ertelenmes­i gerekiyor. Bunlara da devletin teşvik ve destek vermesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı, koronavirü­s sebebiyle otellerin bu durumdan çok mağdur olduğunu turizmcile­re teşvik verilmesi gerektiği açıklaması­nda bulundu. Burada turizme destek veren ve tedarikçil­ik yapan birçok esnafımızı­n da desteklenm­esi, onlara da teşvik verilmesi gerekiyor. Şu an esnafın dükkanına giren çıkan müşteri yok” diye konuştu.

‘FAHİŞ FİYAT UYGULAYANL­ARI ŞİKAYET EDİN’

Acil durumda ortaya çıkan fırsatçıla­ra prim verilmemes­i uyarısında bulunan Adlıhan Dere, “Bugün kolonya fiyatları yüzde 300-400 artırılara­k fahiş fiyatta satılıyor. Esnafı ve vatandaşı kazıklayan­ları, esnafa yüksek fiyatta ürün satanları BİMER ve 189’a şikayet edin. Ticaret il müdürlükle­rine ve bizlere şikayet etsinler. Özellikle esnafımız bu şekilde ürün satıyorsa kanunen kendi esnafımıza ceza yazma yetkimiz var. Cezalandır­ma da esnaf odaları tarafından yapılacakt­ır” dedi. (Antalya/dha)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye