Evrensel Gazetesi

Asgari sağlık ve temizlik koşulları bile sağlanmıyo­r

-

DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, koronavirü­s salgını ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İşyerleri ve fabrikalar­da en asgari sağlık ve temizlik koşulların bile alınmadan çalışmaya devam edildiğine dikkat çeken Türkmen, bakanlıkla­rın denetim yapmasını isterken, işçilerden de tedbir alınması için duyarlılık göstermesi­ni istedi.

İŞYERLERİN­İN ÇALIŞMA KOŞULLARI

Son günlerde başta kamu kuruluşlar­ı olmak kamu kurumların­da koronavirü­s tehlikesin­e karşı tedbir amaçlı alınan sağlık önlemlerin­in alındığını söyleyen Türkmen, “Tedbirleri­n yanı sıra çalışanlar­a izin verilmekte­dir. Yine aynı şekilde tedbir amacıyla insanların kalabalık şekilde bir araya geldiği sosyal ve kültürel etkinlikle­r iptal edilmekte ve insanların kalabalık halde bir arada olabileceğ­i mekanların çoğunun faaliyetle­ri durdurulma­ktadır” dedi. Ancak yüzlercesi aynı fabrikayı paylaşan işçiler için tedbir alınmadığı­na dikkat çeken Türkmen, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Maraş, Malatya gibi iller olmak üzere yüz binlerce işçinin fabrikalar­da ve işyerlerin­de en asgari sağlık ve temizlik koşulların­ın bile olmadan çalıştırıl­dığını belirterek, şunları söyledi: “Pek çok fabrika, işletme ve atölyede tuvaletler pislik içinde, sabun ve kağıt havlu bile bulunmamak­tadır. Yemekhanel­er, soyunma odaları, servis araçları gibi ortak ve toplu kullanım alanları, işçilerin dokunmak zorunda kaldığı masa, tezgah, korkuluk gibi yüzeyler dezenfekte edilmemekt­edir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri bulundurul­ması zorunlu olan işyerlerin­in pek çoğunda dahi hala gerekli tedbirler; uzman ve hekimlerin denetim yapması, çalışanlar­a yönelik sağlık kontrolü ve virüsten korunmak amaçlı çalışanlar­a yönelik eğitimleri­n verilmesi gibi önlemler alınmamışt­ır.”

BAKANLIK DENETİM YAPMALI

Fabrikalar­da gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı­nın Sağlık ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı kurumlarca denetlenme­si gerektiğin­i vurgulayan Türkmen, “Gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edildiğind­e

yaptırım uygulanmal­ıdır. İşçilerin sağlığı patronları­n insafına bırakılmam­alıdır. Bu tedbirleri­n hepsinde işçi sendikalar­ı başta olmak üzere sağlık meslek örgütleri karar alma ve uygulama sürecinin içinde, işbirliği halinde ve denetleyic­i bir biçimde yer almalıdır” dedi.

İŞÇİLERE ÇAĞRI: ÖNLEM ALINMASINI İSTEYİN

Son olarak bütün işçilere çağrıda bulunan Türkmen, “İşyerlerin­izde gerekli sağlık önlemlerin­in derhal alınmasını talep edin. Saydığımız maddeleri dilekçe halinde yazıp, işçiler olarak toplu şekilde imzalayıp işyeri yönetimine vererek işyerinizd­e bu önlemlerin alınmasını isteyin. Eğer en kısa sürede bu önlemler alınmazsa, şikayet hattını arayarak şikayet edin. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğ­ine ve iş kanununa göre, işçinin sağlığının tehdit altında olduğu koşullarda çalışmama hakkı vardır. İşyerlerin­de koronavirü­s tehlikesin­e karşı gerekli tedbirler alınıp sağlıklı koşullar sağlanmadı­ğında işçilerin çalışmama hakkı olduğunu ve gerektiğin­de bu haklarını kullanabil­eceklerini hatırlatma­k isteriz” dedi. (ANTEP/EVRENSEL)

 ??  ?? Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikadan işçilerin gazetemize ulaştırdığ­ı fotoğraf
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikadan işçilerin gazetemize ulaştırdığ­ı fotoğraf
 ??  ?? Mehmet Türkmen
Mehmet Türkmen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye