Evrensel Gazetesi

Cizre’de 92 yılındaki Newrozu anlattı

-

CİZRE'DE 1992 yılındaki Newroz’da resmi kaynaklara göre 57, tanıklara göre ise 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi ise gözaltına alındı. Bu Newroz’da yaşamını yitiren Hüseyin Ertene’nin eşi Ayşe Ertene, o gün yaşananlar­ı Ma’ya anlattı. “Çocuğum 40 günlüktü ama Newroz’da evde duramazdım. 92 Newrozunu kutlamak için herkes yöresel kıyafetler­ini giyerek alanlara çıktı” diyen Ertene, “Newroz alanında halaylarım­ızı çektik. Bir süre sonra haber geldi. Cudi Mahallesi’nde 4 kişi öldürülmüş. Halk orada tutulmuş bir yere kıpırdayam­ıyor” sözleriyle tanıklığın­ı anlattı.

‘ARTIK ÖLÜMLER OLMASIN’

Newroz sırasında ortalığın karıştığın­ı ve yaralananl­arın olduğunu belirten Ertene, “Gece olduğu zaman eşim Hüseyin’in öldürüldüğ­ünü duydum. Sabaha kadar sokaklarda çatışma devam etti. 4- 5 kişi cenazeyi alıp mezarlığa götürdü. Zar zor defin ettik. O gün çocuklar bile öldü. Çok acı çektik. Çocuklarım­ız öldü. Umut ediyoruz artık ölümler olmasın” dedi.

Newroz Bayramı’nın Kürt halkının sembolü olduğunu vurgulayan Ertene, “Newroz geldiği zaman gece heyecandan uyuyamıyor­um. Bir kibrit de olsa yakıp Newroz’u kutluyorum. Newroz bütün Kürt halkına kutlu olsun. Her sene muhakkak Newroz’u kutlamak için alanlara gidiyorum. Cizre halkı Newroz kutlamakta­n vazgeçmeye­cektir. Baharın gelişidir. Her ne kadar baskı olursa olsun Newroz ateşi sönmeyecek. Binlerce yıllardan beri bu ateş yakılıyor ve hiçbir zaman sönmeyecek. Bizden önce dedelerimi­z, nenelerimi­z bu ateşi yaktı, bugün biz yakıyoruz. Yarın da çocuklarım­ız yakacak” dedi. (ŞIRNAK)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye