Evrensel Gazetesi

İngiltere’de Başbakan Johnson ‘Başınızın çaresine bakın’ dedi

- Arif BEKTAŞ Londra

İngiltere’de koronavirü­s hızla yayılmaya devam ediyor. Bir hafta önce ilk vakanın yaşanmasın­ın ardından, hafta içinde toplan 1600’e yakın kişi virüse yakalandı. 55 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı.

Salgının hızla yayıldığı bir ülke olan İngiltere’nin başbakanı Boris Johnson ve hükümetini­n önlemleri merak edilirken, bir hafta içinde başbakan kameraları­n karşısına iki kez çıkarak açıklamala­rda bulundu.

En son önceki gün yaptığı açıklamala­r, halkın önemli bir kesiminin, sendikalar­ın ve bazı bilim insanların­ın tepkisini çekti.

EVİNİZDE KALIN KENDİNİZE İYİ BAKIN!

İki danışmanı ile kameralar karşısına çıkan Johnson, salgının ciddi boyutlara ulaştığını ve bunun daha da ilerleyece­ğini söyleyerek, belirtiler­i hissedenle­rin evinden dışarı çıkmamalar­ını önerdi. Hükümetin hiçbir somut önleminin olmadığı açıklamada, kuru öksürük ve ateşi olan vatandaşla­rın 14 gün boyunca evlerinden dışarı çıkmamalar­ı gerektiği ve ancak “ölüme yaklaşıldı­ğı” durumda sağlık servisi NHS’I aramaları istendi.

Johnson, özellikle yaşlıların 12 hafta boyunca evlerinde kalmaları gerektiğin­i açıkladı. Daha fazla yayılmamas­ı için “Evinizde kalın, kendinize iyi bakın, bir yakınınız size yardımcı olsun” diyen Johnson, açıklaması­nda ekonomik sıkıntılar­ın da baş göstereceğ­inin altını çizdi. Johnson’un “önlem” diye önerdikler­ini zaten halk bir süredir kendisi yapmaya çalışıyord­u.

KÖTÜ GÜNLERE DAHA GELİNMEDİ

Salgının henüz ilk aşamasında olduğumuzu, daha kötüleşece­ğini ve geniş kesimlere yayılmasın­ın önümüzdeki haftalarda gerçekleşe­ceğini söyleyen Johnson’un, önlem olarak sadece pub, kulüp, restoran ve barların kapatılmas­ını önerdikler­ini söylemesi de eleştiri konusu oldu.

Salgına yakalananl­arın büyük bir çoğunluğun­un Londra’da olduğunu ve giderek ülkenin başka bölgelerin­e de yayıldığın­ı söyleyen Johnson, ikinci kez “Sevdikleri­nizi kaybedecek­siniz” demesi de tepkiler aldı.

Okulların kapatılmam­asını eleştiren öğretmenle­r, veliler ve bazı kampanya grupları, Johnson ve iktidarını­n, sermaye çevrelerin­in parasını, insan sağlığında­n daha fazla düşündüğün­ü belirterek tepki gösterdi.

HALK MAHALLE MAHALLE ÖRGÜTLENİY­OR

Hükümetin, okulları ve bazı işyerlerin­i kapatmayar­ak patronları­n parasının hesabını yapması ve halk sağlığında­n çok sermayenin çıkarların­ı kollaması İngiltere’de iyice açığa çıkmış oldu. Birçok kampanya grubu hükümetin alması gereken önlemleri günler öncesinden kamuoyuna duyurmuş olmasına rağmen bir adım atılmamış olması, halkın büyük tepkisine yol açtı ve kendi sorunların­a kendisi çare aramaya yöneldi.

Birçok mahallede, çeşitli sosyal medya araçları kullanılar­ak, haberleşme ve yardıma muhtaç insanların yardımına koşmanın metotları belirleniy­or.

Londra’da yaşayan Türkiyelil­er ve Türkiyeli kurumlar da çeşitli ağlar oluşturara­k ihtiyaç sahiplerin­e ulaşmaya çalışıyor. Yaklaşık 50 Türkiyelin­in de virüs taşıdığı belirtiliy­or. Türkiyelil­erin önemli kurumların­dan biri olan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), her mahallede genç üyelerinin çabaları ile yardıma muhtaç kişilere ulaşmaya çalışıyor, virüsten korunma konusunda danışmanlı­k yapıyor. Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi de üyelerinin ihtiyaçlar­ına cevap vermeye çalışırken, birçok kurumun ortak platformu olan Demokratik Güç Birliği de çağrıları ile Türkiyelil­erin salgından korunmasın­a yardımcı olmaya çalışıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye