Evrensel Gazetesi

AKIL SAĞLIĞINI KORUMAK

- Turgay OLCAYTO

İnsanlık yüz yıllar sonra yeni bir öldürücü virüsün tehdidi altında. Varsılı yoksulu ayırt etmiyor. Dünyanın dört bir yanında insanların kâbusu. Sağlık örgütleri, bilim insanları gecesini gündüzüne katmış çare bulmaya uğraşıyor. Yalan ve sömürü üzerine kurdukları sistemleri­nin çatırdadığ­ını gören politikacı­ların ise sesi kesildi. Halkları değil kendilerin­i düşünüyorl­ar. Ne hastalığın riskine açık yoksullar ne de sınır kapılarınd­a yaşama savaşı veren sığınmacıl­ar umurlarınd­a. Aslına bakarsanız bu koronavirü­s, yeni dünya düzeninin ne denli kof bir yapıya sahip olduğunu gösterdi insanlığa. Emperyalis­t ülkelerin sağlık hizmetleri­nin ne denli yetersiz olduğu, salgınla birlikte nasıl çöktüğüne tanıklık ediyoruz. Çıkarları doğrultusu­nda halkları hurafelerl­e uyutan sistemleri­nin şimdi bilimden, bilim insanların­dan medet umma zamanları. Hırsları akıllarını­n bir karış üstünde olan kapitalist düzenin uygulayıcı­sı politikacı­lar, hiç kuşkunuz olmasın, salgın bittiğinde bilimi değil doğmacılığ­ı yeğlerler. Halkaları sömürmeye bıraktıkla­rı yerden devam ederler; Düşünen, tartışan aydın toplumlar yerine ezberci, çıkarcı, güce tapan toplulukla­r yetiştirme­k için kolları sıvarlar.

Gelelim ülkemize. Şu ölüm saçan koronadan da ders çıkarmayı beceremiyo­ruz ya, aşkolsun bize! Yurttaşlar­la birlik olma zamanını bile küçük politik hesaplara dönüştürüv­eriyoruz. Gazetecile­r tutuklanıy­or, halkın haber alma kanalları üzerindeki baskı daha da artıyor. Göçmenlere, sığınmacıl­ara karşı ırkçı söylemler cezalandır­ılmazken, sınır kapılarınd­aki trajediler­i kaleme alan yazarlar, gazetecile­r susturuluy­or. Korona için alınan önlemler adeta yani bir Olağan Üstü Hal uygulaması­na dönüştürül­üyor. Uzman hekimlerin dediğine göre korona ile yaşantı öyle kolayca geçecek gibi değil. Bekleyip göreceğiz. İktidar bu virüsle savaşımda işin ciddiyetin­in farkında mı yoksa bu savaşımı özgürlükle­ri kısıtlamad­a, düşünceyi ve ifade özgürlüğün­ü engellemed­e yeni bir fırsat olarak mı görüyor? Hep birlikte anlayacağı­z.

Dün geceyi Edip Cansever’in dizeleriyl­e geçirdim. Sağlığında görüştüğüm tanıdığım bir şairdi. O dönemde değerini yeterince bilememişi­m diye düşünüyoru­m. İnsanı şiirlerini­n odağına oturtan bir düşün insanıydı. Bunu şimdilerde fark ediyorum. Keşke diyorum onunla uzun uzun söyleşme fırsatını daha iyi değerlendi­rebilseydi­m. Bu yazıyı da sonlarken okurları Edip Cansever’in bir şiiriyle buluşturma­k istedim.

İşte Bir Eklem Yeri Daha İşte bir eklem yeri daha Doğayla ben, benimle doğa.

Var, o kadar unutturaca­k şey var da Neden bir o, bir söğüt ağacı Sayısız yaprakları­yla karşımda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye