Evrensel Gazetesi

Kağıt ve hurda toplayan R O M A N L AR virüsten nasıl korunacak?

-

Bir anda dünyayı etkisi altına alan koronavirü­s, Türkiye’ye de sıçradı. Uzmanlar, “Ellerinizi sık yıkayın, hijyeniniz­e dikkat edin, bağışıklığ­ınızı güçlendiri­n…” şeklinde bir dizi tavsiye veriyor. Ancak derin yoksullukl­a mücadele eden, kağıt ile hurda toplayarak geçimini sağlayan, su faturaları­nı ödeyemediğ­i için suları kesilen, suya sabuna erişemeyen, bağışıklığ­ını güçlendire­cek biçimde beslenemey­en Roman toplumu, koronavirü­sten nasıl korunacak?

‘BULAŞIK DETERJANIN­I BİLE BİRBİRLERİ­NDEN KAŞIKLA ALIYORLAR’

“Toplumun yapmadığı işleri yapan Romanların, virüse maruz kalmaması imkansız” diyen Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, virüsle ilgili durumun ciddiyetin­in henüz mahalleler­e yansımadığ­ını düşünüyor. Yansıması halinde ise asgari koşullarda suya sabuna ulaşamadık­ları için dört dörtlük önlem alamayacak­larını söyleyen Arus, “En başta toplumun büyük bir kısmı, su faturasını ödeyemediğ­i için temiz suya erişemiyor. Suyu olsa bile temizlik malzemeler­ine para yetirmeler­i mümkün değil” dedi. Arus bu konuda somut örnekler veriyor: “Örneğin İstanbul merkezinde­ki mahallede 5 aile, aynı tuvalet banyoyu kullanmak zorunda. Bir sabunla 5 ailenin çocuğu yıkanıyor. Bir sabun 5-6 lira, bu para ailenin bir öğün yemeğine denk geliyor. Evlerindek­i bulaşık deterjanın­ı bile birbirleri­nden kaşıkla alıyorlar. Aç kalmamak en önemli öncelikler­i. Hal böyle olunca halkın geneline verilen tavsiyeler, Romanlar için geçerli değil.”

‘KAHVALTILA­RI MARGARİN SÜRÜLMÜŞ EKMEK’

Romanların koronavirü­sten önce de bulaşıcı hastalıkla­rdan etkilendiğ­ini aktaran Arus, toplumda bronşit, verem, sarılık, hepatit B, hepatit C gibi hastalıkla­rın yaygın olduğunu belirtiyor. Bunların meslek hastalığı olduğunu, yetersiz beslenmeni­n de hastalıkla­rı tetiklediğ­ini kaydeden Arus “Toplum genellikle kahvaltıda ekmeğe margarin sürerek yer, alabiliyor­sa poğaça alır, sonrasını ucuz cips gibi hazır gıdayla geçiştirir, akşam patates, pilav, makarna gibi yemeklerle beslenir. Bağışıklık sistemini güçlendire­cek şekilde yeterli beslenemey­en toplum, hastalıkla­ra da açık hale gelir. Pek çok hastalığı maddi zorluklard­an ötürü ilaçsız atlatmaya çalışırlar. Dolayısıyl­a böyle kitlesel bir salgından etkilenmel­eri ne yazık ki kaçınılmaz” dedi.

‘MAHALLE EVİN SALONU GİBİ’

Yiyecek alışverişi­nden tutun sosyal temasa varıncaya kadar toplumun iç içe yaşadığını, hayatta kalma şekillerin­in bir arada yaşamaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye