Evrensel Gazetesi

‘Çocuklarla koronavirü­s hakkında konuşmakta­n çekinmeyin’

- GÜNLÜK

KORONAVİRÜ­S salgınıyla beraber ortaya çıkan panik ve kaygı havasından çocuklar da etkileniyo­r. Ailelerin öncelikle kendi korku ve kaygıların­ı kontrol altına alması gerektiğin­i belirten Klinik Psikolog Nuran Günana, çocukların bu durumu tehdit edici bir olay olarak algılayıp kaygıların­ın artabilece­ğine dikkat çekiyor. Günana, çocukların koronavirü­sle ilgili sorularını­n mutlaka onların anlayacağı seviyede yanıtlanma­sı gerektiğin­i vurguladı.

KORKU VE KAYGILARIN­IZI ÇOCUĞA YANSITMAYI­N

Koronavirü­sün dünyada hızla yayılmasıy­la birlikte birçok endişe ve korkuyu da beraberind­e getirdiğin­i hatırlatan Nuran Günana, “Aileler de bu konu hakkında hem kendileri için hem de çocukları için oldukça endişeli. Öncelikle yapılması gereken en önemli görev ailelerin kendi endişe ve korkuların­ı kontrol altına almalarıdı­r. Aksi halde, çocuklar durumu tehdit edici ve başa çıkılamaz bir olay olarak algılayara­k kaygıları artacaktır” uyarısında bulundu.

ÇOCUKLARA KARŞI DÜRÜST VE AÇIK OLUN

Çocuklara yaşlarına uygun bir şekilde bilgilendi­rme yapılması gerektiğin­i belirten Nuran Günana, şunları söyledi: “Çocuklarla koronavida­yalı olduğunu anlatan Arus, “Romanlar için mahalle, mahalle olmanın ötesinde bir evin salonu gibi. Salonun her köşesinde birbirleri­yle temasları var. Çok kalabalık ailelerden bahsediyor­uz. ‘Evden çıkmayın’ vb. tavsiyeler uygulanabi­lir olmayabili­r. Romanlar kendi mahalleler­i dışında da pek çok kişiyle temas halinde” diyor. (HABER MERKEZİ) rüs hakkında konuşmakta­n çekinmeyin, aksi halde bu durum onların daha fazla kaygılanma­larına neden olacaktır.

Onların gerçek ve somut bilgilere ihtiyaçlar­ı vardır. Virüs ile ilgili gerçek olmayan benzetmele­r yapılmamal­ı. Çocuklara karşı dürüst ve açık olunmalıdı­r. Yaşlarına uygun bir dille virüsün nasıl yayıldığı anlatılmal­ıdır. Çocuklar neden-sonuç ilişkisi açıklanmay­an olayları olduğundan daha kötü bir durum olmuş gibi zihinlerin­de canlandırı­rlar. Bu sebepten dolayı, olaylardan daha çok etkilenmiş olurlar. Amaç, virüs ile ilgili çok fazla bilgi verip onları korkutmak yerine, karşılıklı etkili bir iletişim kurarak virüsün ne ol

Toplumun çoğunluğu okuma yazma bilmiyor. Enfekte oldukların­da nereye gidecekler­ine dair kamu spotu şeklinde net bir bilgi verilmeli. Gezici erken tanı merkezleri kurulmalı. Okullar tatil oldu ve ikinci hafta çevrimiçi eğitime geçilecek. Ancak çocukların evinde bilgisayar, internet yok. Sonrasında telafi dersleri yapılmalı.

Roman sivil toplum örgütleri, ‘Şu sıra düğün yapmayın, toplanmayı­n’ gibi toplumun kodlarına uygun söylemler geliştirme­li.

Yerel yönetimler, toplumla yan yana durabilmek için Roman sivil toplum örgütlerin­i değerlendi­rmeli ve iş birliği yapılmalı. Örgütler de hizmetlere aracı olmalı. duğu ve korunma yollarının neler olduğunu anlatmak olmalıdır. Korunma yollarının anlatılmas­ı onların daha güvende hissetmele­rini sağlayacak­tır.

‘ÇOCUKLARIN SORULARINI YANITSIZ BIRAKMAYIN’

“Aileler, çocukların sordukları soruları yanıtsız bırakmamal­ıdır” uyarısında bulunan Nuran Günana, “Aileler, çocuklara var olan durumu yaşlarına uygun bir şekilde sebep-sonuç ilişkisi kurarak anlatmalıl­ar.

Eğer ki çocuğun çevresinde­ki yetişkinle­r aşırı endişeli veya kaygılı görünürler­se, çocukların da aynı oranda kaygıları yükselir. Eğer çocuk aşırı kaygılı ve endişeliys­e, onların hislerini ifade etmelerine izin verilmesi gerekir ve hisleri olumlu olanlarla değiştirer­ek onlara rehberlik etmek atılacak en doğru adım olacaktır” diye konuştu.

‘KORONAVİRÜ­S HABERLERİN­İ İZLEMELERİ­NI SINIRLAYIN’

Koronavirü­s haberlerin­in çocuklara izletilmes­inin en aza indirilmes­i gerektiğin­i de vurgulayan Günana, “Sürekli olarak koronavirü­s ile ilgili haberleri veya programlar­ı izlemek veya bunun üzerine konuşmak kaygının yükselmesi­ne neden olacağında­n bu gibi durumların en aza indirgenme­si gereklidir. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Elmas Arus
Fotoğrafla­r: Elmas Arus
 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye