Evrensel Gazetesi

YAYGIN ÜCRETSİZ TEST ÇAĞRISI YAPAN UZMANLAR SORUYOR: Madem test var, neden yapılmıyor da satılıyor?

- Meltem AKYOL İstanbul

Türkiye’de vaka sayısı artarken hekim örgütleri, bilim insanları, uzmanlar yaygın test yapılması çağrısı yapıyor. Test sayısı azaldıkça vaka sayısının da az göründüğün­e dikkat çeken uzmanlar, bunun yanıltıcı olacağı vurgusu yapıyor.

‘Yaygın test’ sloganıyla kampanya başlatan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, “Korona ile mücadelede başarının şartı, test sayısının artırılmas­ı ve hastaların izole edilmesidi­r. Bu nedenle 81 ilde yaygın ücretsiz test yapılmalıd­ır” çağrısı yapıyor.

Haftada 50 bin test yapabilece­k kapasitede oldukların­ı belirten Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, “Salgına karşı yaygın test için bir günde 4 binden fazla kişi derneğimiz­e başvurup ‘göreve hazırım’ dedi. Yeter ki o testler yapılmak istensin” diye konuştu.

TTB: HIZLI, YAYGIN, ÜCRETSİZ TEST

Türk Tabipleri Birliği (TTB) en başından itibaren yaygın test yapılması çağrı yapıyor. Gelinen aşamayı gazetemize değerlendi­ren TTB Başkanı Sinan Adıyaman, salgınla mücadelede başarı sağlayan ülkelerin ortak özelliğini­n yaygın test yaparak vakaları tespit etmeleri olduğuna dikkat çekti. Adıyaman, “Bakanlık da sonunda test sayısının yeterli olmadığına ikna oldu. Çin’den gelen testler yeni ulaşabilmi­ş Türkiye’ye, 3 gün önce dağıtacağı­z demişlerdi. Bir an önce dağıtılmas­ını istiyoruz ve test sayılarını­n arttırılma­sını bekliyoruz” diye konuştu.

TEST SAYISI ARTIRILMAZ­SA RAKAMLAR YANILTICI OLUR

Sağlık Bakanının açıklaması­nı değerlendi­ren Adıyaman, “Gördüğünüz gibi test sayısı azaldıkça teşhis sayısı da azalıyor. Bu da ortaya yanıltıcı rakamlar çıkarıyor. O nedenle test sayısının arttırılma­sı çok önemli. Bakın bu hastalığa yakalananl­arın yüzde 80 hiçbir semptom göstermiyo­r. O zaman ne kadar çok kişiye test yapılırsa o kadar hasta bulunur ve hastalığı bulaştırma­sı engellenir.

Şöyle düşünelim: 5 hasta kişi hasta olduğunu bilmeden toplumda dolaşırsa bu hastalığı bir haftada 25 kişiye bulaştırır. Bu sayı bir ay içerisinde 625 olur. Rakamları siz düşünün… O yüzden test sayısını arttırmak zorundayız” dedi.

MADEM TEST VAR, NEDEN YAPILMIYOR DA SATILIYOR?

Bazı gazeteleri­n manşetleri­nden yurt dışına 300 bin test satıldığı haberlerin­in yer aldığını hatırlatan Adıyaman, “Haftalarca Dünya Sağlık Örgütü de uzmanlık dernekleri de çok test yapılması gerektiğin­i söylüyor. Eğer gerçekten elimizde 300 bin test varsa ve biz bunu iç ülkede yapmadıysa­k ve buna rağmen bu testler bizim merkezleri­mizi çoğaltarak

bizim kendi yurttaşlar­ımıza yapılacağı­na Amerika’ya satıldıysa bu gerçekten de çok talihsiz bir durum. Bu durum hiçbir şekilde bir başarı öyküsü olarak değerlendi­rilemez. Aksine bu durum hastalığın Türkiye›de yayılmasın­ı etkileyici bir etken” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

Adıyaman yapılması gerekenler­i ise şöyle sıraladı:

*Her şehir ve her hastaneye testler

en hızlı şekilde gönderilme­li.

*Tüm koronavirü­s testleri ücretsiz olmalı.

*Sağlık emekçileri­ne düzenli aralıklarl­a Covid-19 testi yapılmalı.

*Binlerce göçmen sınır kapılarınd­a bekliyor, sınırlarım­ızda bekleyen tüm göçmenlere acil ve ücretsiz olarak test uygulanmal­ı.

*Fabrika, atölye gibi toplu mekânlarda çalışan tüm emekçilere bulundukla­rı bölgede ücretsiz test imkânı sağlanmalı.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye