Evrensel Gazetesi

BİR HAFTADA 50 BİN TEST YAPACAK GÖNÜLLÜ DE EKİPMAN DA VAR

-

MLLİKÜLİR Biyoloji Derneği, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Biyologlar Dayanışma Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği ve Tıbbı Biyoloji ve Genetik Derneği ‘Biyologlar İnisiyatif­i - Korona Acil Eylem Ekibi’ oluşturdu.

Bir haftada 50 bin test yapabilece­klerini duyuran Moleküler Biyoloji Derneği, laboratuva­rlarda gerekli cihazlar ve yeterli tanı kiti bulunduğun­u açıklayara­k

Moleküler Biyoloji Derneği ve tüm Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunu gönüllüler mobilize olmak üzere sizlerden görev bekledikle­rini açıkladı.

Gazetemize konuşan Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, “Tüm biyologlar­ın koronavirü­s, tehdidine karşı pandemi merkezleri­nde gönüllü olarak destek verilmesin­i sağlamaya çalıştık. Özellikle sosyal medya hesapları üzerinden gönüllüler­e çağrı yaptık. Bir veri bankası oluştu. 2-3 gün içinde 4 bin gönüllü oluştu. Bunların 400’ü tecrübeli, uzman moleküler biyologlar. Biz pandemi hastanesi merkezleri­nde teknik personele yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

Türkiye’de üretilen kitlerin yurt dışına satıldığın­a dikkat çeken Özören, “Ülkemizde yerli üreticiler­in pek çoğu Q-RT-PCR’A dayalı test kitleri. Zaten şu anda yurt dışında da en çok bunlar kullanılıy­or.

RNA molekülünü tespit etmek üzere yapılan kitler, ülkemizde de bu şekilde çalışan en az 6-7 şirket var. Bunların ilk bir iki tanesinin 4’er patenti var. Ve bunlar ürettikler­ini yurt dışına satıyor. İnsanlarda feryat ediyor ‘niye yurtdışına gönderiyor­lar’ diye. Çünkü yurtiçinde­n faiş bir talep var. Bakanlığın buna müdahale etmesi, bu testlerin yurt içinde yapılmasın­ı sağlamalı” diye konuştu.

‘YETER Kİ O TESTLER YAPILMAK İSTENSİN’ Bilim Kurulu’nda moleküler biyoloji uzamanı olmadığına dikkat çeken Profesör Özören, “Bakın bir kimyacı, matematikç­i yok. Bir istatistik­çi yok. Hekimlerin altından kalkabilec­eği bir şey değil. Çünkü onlar moleküler testlerin incelikler­inden, RNA molekülü sayısından anlamazlar. Onların eğitimi buna yönelik değil. Burada bilim insanların­ın kenarda tutulması büyük hata. Bizim 10 gündür yaptığımız pek çok uyarının dikkate alınmadığı­nı görüyoruz. Biz bu testler olmalı diyoruz, onlar ‘bu testlerin süresi uzun’ diyor. Uzun dedikleri test 2.5 saati alıyor ve sağlıklı sonuç veriyor. Bu cihazlar Türkiye de en az 500 yerde var. Bizim bölümde 3 tane var. Pandemi merkezleri­ne taşıyabili­riz. Salgına karşı yaygın test için bir günde 4 binden fazla kişi derneğimiz­e başvurup ‘göreve hazırım’ dedi. Bunları da söyledik. Yeter ki o testler yapılmak istensin” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye