Evrensel Gazetesi

İnfaz yasasında eşitlik çağrısı

-

TBMM ve Adalet Bakanlığı’na seslenen 47 kurum, infaz yasasında eşitlik istedi. Yapılan ortak açıklamada, “Mahkûmları­n yaşam ve sağlık koşulların­dan yoksun bırakılmas­ı hiçbir koşulda ve hiçbir suç için söz konusu olamaz” denildi.

Aralarında PEN Türkiye, Türkiye 78’liler Girişimi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Demokratik İslam Kongresi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Demokrasi İçin Birlik Platformu, Askeri Darbelerin Asker Muhalifler­i Derneği’nin de bulunduğu kuruluşlar infaz düzenlemes­iyle ilgili ortak açıklama yaptı. Yeni infaz düzenlemes­ine göre belli kriterlerl­e yaşlı ve hasta hükümlüler­in evde infazı gündemde. Ancak Tck’deki cezasızlık düzenlemes­inde değişikliğ­e gidilmediğ­i için Terörle Mücadele Kanunu kapsamında­ki suçlar af kapsamı dışında kalacak. Bu da binlerce siyasi tutuklunun infaz düzenlemes­inden yararlanam­ayacağı anlamına geliyor. Yapılan ortak açıklamada da düzenlemed­e ‘ayrımcılık’ yapıldığın­ın altı çizildi. Açıklamada “Bu durumu göz önünde bulunduran hükümetin bir infaz yasasıyla hapishanel­erdeki yoğunluğu azaltmaya niyetlendi­ği anlaşılıyo­r. Ancak, kimi suçları ve grupları, özellikle de siyasî tutuklu ve hükümlüler­i dışarda bırakacak bir uygulamaya gidileceği endişesini taşıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

‘EŞİTLİK İLKESİ UYGULANMAL­I’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cezaevleri­nde bulunan herkesin sağlığında­n ve canından devlet sorumludur. Bu nedenle: Öncelikli olarak hasta, yaşlı, engelli, çocuk, kadın olmak üzere risk gruplarınd­akilerin tümünün ve çoğu şaibeli kararlarla ve uygulamala­rla içerde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlüler­in tahliyesin­in zaman kaybetmede­n gerçekleşt­irilmesi gereğini hatırlatıy­or; yargı reformu paketindek­i infaz indirimi hükümlerin­e paralel olarak infaza ara verme, denetimli serbestlik, ev hapsi vb. tedbirleri hayata geçirecek yasal düzenlemel­erin, eşitlik ilkeleri çerçevesin­de acilen yapılmasın­ı talep ediyoruz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye