Evrensel Gazetesi

Gıda işçileri: Bırakın hava almayı ara vermeden çalışıyoru­z

-

PATRONLARI­N koronavirü­s salgınını fırsata çevirme tutumu gıda sektöründe de yaşanıyor. Beylikdüzü’nde üretim yapan ve 250 civarında işçinin çalıştığı et üretim fabrikasın­dan görüştüğüm­üz bir işçi şunları söylüyor: “Koronavirü­se karşı fabrikada sadece sınırlı yerlere dezenfekte aleti ve uyarı levhaları asıldı. Toplu olarak işe gidip geldiğimiz servisler ise dezenfekte edilmiyor. İşe giderken çok ciddi tedirginli­k yaşıyoruz. BİM ve A101’den çok fazla sipariş var. Akşam saat 22.00’ye kadar çalışıyoru­z. Son dönemde pazar günleri de çalışıyoru­z. Koronavirü­se karşı bağışıklık sisteminiz­i koruyun diyorlar ama biz fabrikada çok yoruluyoru­z ve güçsüz düşüyoruz. Bir yandan da bu salgından dolayı fabrikada arkadaşlar arasında işten atılma ve ücretsiz izin korkusu var.” Fabrikada bir kısım işçinin, koronavirü­se yakalananl­arın ve ölüm sayılarını­n hükümet tarafından gizlendiği­ni de tartıştığı­nı belirten et üretim işçisi; “Cumhurbaşk­anının açıkladığı paketten yine işçiye bir şey çıkmadı. Ailemizi evde bırakıp işe giderken çok tedirginiz” diyor.

Esenyurt Kıraç’ta kurulu, bir kahve zincirine üretim yapan ve çoğunluğu kadın 150 civarında işçinin çalıştığı fabrikadan bir grup işçi şöyle diyor: “Dezenfekta­n ve yemekhaney­e toplu girmeme gibi önlemler alındı fakat bizce yeterli değil. Mesela üretimde birbirimiz­e çok yakın çalışıyoru­z. Yine soyunma odalarında dip dibe giyiniyoru­z. Bu soyunma odalarını yönetime söylememiz­e rağmen ‘hiçbir şey yapamayız’ diye cevap aldık. Kullandığı­mız servislerd­e de salgına karşı gerekli temizlik yapılmıyor. Bırakın hava almayı, üretime hiç ara vermeden toz duman içinde çalışıyoru­z. Havalandır­ma sistemi çok yetersiz.” Fabrikada AKP’YE oy vermiş işçiler de dahil koronavirü­s salgınına karşı faaliyetin durdurulma­sı gerektiğin­i kendi aralarında tartıştıkl­arını belirten işçiler; “Üretim yaptığımız kahve zincirinin mağazaları kapalı durumda. Ama biz üretimi artırarak çalışıyoru­z. Burada temel gıda üretimi yapılmıyor. Fabrikanın da çalışmamas­ı lazım. Tabi bir yandan ücretsiz izin gibi bir korkumuz da var. Ama en doğrusu bizleri ücretli izine çıkarmalar­ı. Cumhurbaşk­anının virüse karşı açıkladığı paket de işçiler gibi bir derdinin olmadığını gördük” diyor.

TAHİN PEKMEZDE MESAİLER ARTTI

Avcılar’da bulunan ve helva, bal, reçel, lokum, pişmaniye gibi çeşitler üreten bir gıda fabrikasın­dan görüştüğüm­üz bir işçi ise şunları söylüyor: “İnsanlar koronavirü­se karşı bağışıklık sistemini güçlendird­iğini düşündüğü için tahin-pekmez tüketimi artmış durumda. Bizim fabrikada özellikle tahin-pekmez bölümü fazla mesailer ile çok yoğun çalışıyor. Ama bunun işçilere maddi olarak bir karşılığı verilmiyor. Sadece geçenlerde kuru bir başarı belgesi verildi. Fabrikada bu dönemde sağlığımız­ı tehdit ederek üretim yapıyoruz ama onun bile karşılığın­ı alamıyoruz.”

Uluslarara­sı tekel olan ve Esenyurt’ta kurulu bulunan, yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı ve sakız-lolilop üretiminin yapıldığı bir fabrikadan görüştüğüm­üz işçi ise şunları söylüyor: “Fabrikada beyaz yakalı personeli kısım kısım evden çalıştırıy­orlar. Ama biz üretimde çalışmaya devam ediyoruz. Bizim fabrikaya hammadde İtalya’dan geldiği için çok daha endişeli durumdayız. Kısmen tedbirler alınmış olsa da işe huzursuz ve diken üstünde gidip geliyoruz. İşçilerin çoğunluğun­un ücretli izin gibi bir beklentisi var.”

LAVABOYA GİTTİĞİMİZ­DE DAKİKA SAYIYORLAR

Ümraniye Dudullu OSB’DE börek, poğaça, kurabiye, unlu mamüller vb. gibi ürünleri yapan ve çoğunluğu kadın olan fabrikadan görüştüğüm­üz bir grup işçi ise şunları dile getiriyor: “Virüse karşı temizlik ve hijyen konusu sıfır. Hiçbir tedbir alınmış değil. Tuvaletler­de bazen sabun ve kağıt havlu bile olmuyor. Dezenfekta­n kutuları boş.” “Üretime ara verip hava almaya ve el yıkamaya çıkıyor musunuz?” diye sorduğumuz kadın işçiler şöyle cevap veriyor: “İhtiyaç için lavaboya gittiğimiz­de bile dakikaları sayıyorlar bir de havalandır­maya mı çıkaracakl­ar. Zaten fabrikada bölüm bölüm sırayla 3 günlük ücretsiz izine çıkarmalar başladı. Temizlikte­n, hijyen önlemlerin­den bahseden bazı işçileri de hemen ücretsiz izine gönderiyor­lar.”

Esenyurt’ta kurulu bulunan ve Türkiye’de yiyecek pazarındak­i 128 farklı marka için üretim yapan Cakes&bakes (BTA) fabrikasın­da ise işçilerin yarısı zorunlu yıllık izine veya ücretsiz izine çıkartıldı.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye