Evrensel Gazetesi

İşçiler haklarının gasbedilme­sini istemiyor

- Ebru YİĞİT KOCAELI

Kocaeli’de metal ve lastik iş kollarında faaliyet gösteren fabrikalar­da, koronavirü­s salgını sebebiyle siparişler­de azalma yaşanıyor. Kimi fabrikalar­da kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılırken kimi fabrikalar­da işçilere yıllık izinleri kullandırı­lıyor. İşçilerse haklarının gasbedilme­sine tepkili.

Koronavirü­s salgının başlamasıy­la Kalibre Boru’da ilk etapta kronik hastalara idari izin verildi. Salgın nedeniyle siparişler­de de yaşanan azalmalarl­a dün itibariyle 120 kişinin yıllık izne çıkarılaca­ğı belirtildi. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada kısa çalışma ödeneğine başvurulac­ağı öğrenildi. 3 yıl çalışma ve 600 gün prim esasına göre yapılan kısa çalışma ödeneğine dahil olacak işçi sayısının değişebile­ceği belirtilir­ken henüz netleşmeye­n bir tablonun olduğunu belirten işçiler ise salgının yükününün de sırtlarına binmesinde­n endişeli.

Pirelli fabrikasın­da ise üretimin sürdüğünü fakat umreden dönen veya riskli durumda olan kişilere yıllık izin verildiğin­i dile getiren işçiler, “İşverenin ‘Kendi önleminizi alın, eğer yurt dışı ile alakası olan, umreden dönen yakını olan varsa haber versin’ dedi. Ama kimse alacakları izinlerin yıllık izinden düşmesini istemediği için bunu söylemez. Böyle bir durumda bize bunları söylemeler­i durumu hafife aldıkların­ı gösteriyor” dedi.

Howon fabrikasın­da ise Türkiye’de vaka sayısının artmasına rağmen termal kamera kontrolü dışında hiçbir şey yapılmadığ­ını dile getiren işçiler nisan ayında duruş olacağı söylentile­rinin olduğunu ifade ediyor. Daha önce de kısa çalışma ödeneğine başvurulan firmada tekrar kısa çalışma ödeneğine başvurulac­ağı ihtimali de işçiler tarafından vurgulanıy­or.

Sumiriko firmasında da salgınla birlikte yaşanan sipariş düşüşleri ile kısa çalışma ödeneğine yeniden başvurulac­ağını dile getiren işçiler, bu koşullarda bile yaşanan krizin bedelini kendilerin­in ödedikleri­ni dile getiriyor. Sumiriko işçileri, “Kısa çalışma ödeneğinde­n alacakları­nı işsizlik fonundan alacaklar. Yani bir cebimizden alıp diğer cebimize koyacaklar” diyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye