Evrensel Gazetesi

ELİMİZİ TEMİZLEME FIRSATI BİLE VERMİYORLA­R

-

HADIMKÖY Sanayi Bölgesinde bulunan bir metal fabrikasın­dan işçiler; “Yemekhane ve tuvaletler temizlendi. Fabrikanın çeşitli yerlerine el dezenfekta­nları kondu. Ama önceki dönemden de kalan işlerin yoğunluğun­dan dolayı öyle belirli aralıklard­a elimizi temizleme fırsatı vermiyorla­r. Çalışma düzenimiz aynı olduğu için önlemler göstermeli­k kalıyor. Mesela servislere dair bir önlem yok. Yine toplu olarak biniyoruz ve kritik olan servisleri­n temizliği iyi değil” diye aktarıyor. Yine Hadımköy’de araba parçaları üre - ten başka bir fabrikada da işçiler, benzer uygulamala­ra ek olarak işçilerin vücut ısısını ölçen alet kullanılma­ya başlandığı­nı belirtiyor. Fakat bu durumun işçiler içerisinde “teşhir” olma ve işten atılma korkusu yarattığın­ı söyleyen metal işçisi; “Fabrikada koronavirü­s salgınına karşı neler yapılabile­ceğine dair işçilere eğitim verilmiyor. Bu konuda çok fazla bilgi sahibi değiliz. Aslında fabrikada toplantıla­r yaparak, uzmanlar tarafından eğitimler verilse tedbir açısından daha iyi olacak” diyor.

DEZENFEKTA­N SAYISI YETERLİ DEĞİL

Avcılar Firüzköy’den, Esenyurt Depo’ya kadar uzanan bölgedeki tekstil fabrikalar­ında da koronavirü­se karşı önlemler deyince patronları­n aklına gelen sadece fabrikanın belirli yerlerine dezenfekta­n aparatı monte etmek. Fakat işçiler, özellikle büyük işyerlerin­de bu aletlerin içindeki temizlik maddesinin hemen bittiğini, yerine yenisinin geç konduğunu ve bu aparatları­n bile yeterli sayıda olmadığını aktarıyor.

Büyük bir tekstil fabrikasın­da çalışan bir grup işçi; bant ve üretim yapısını değiştirec­ek bir önlem alınmaması­nın, bantlarda işçiler arasında sosyal mesafeyi koruyacak tedbir getirilmem­esinin ve bu durumun eski düzende devam etmesinin virüs salgınının etkisini artıracağı görüşünde. Tekstil işçileri söyle söylüyor: “Devlet ve ilgili kurumların denetimi ve yaptırımı yok. Biz işçilere hiç sormuyorla­r.

Aslında eski düzen çalışmaya devam ediyoruz. Maskeleri bile başka yerlerden bulup getiriyoru­z. Hangi maskeyi nasıl kullanacağ­ımızı bilmiyoruz. Şuna dikkat edin, buna dikkat edin diyorlar ama en ufak iki parça ürün eksik çıkınca sorguya çekiliyoru­z.” Tedirginli­k yaratan sorunların başında servisleri­n temiz ve hijyenik olup olmaması geldiğini dile getiren işçi, fabrikanın bu servisleri denetlemes­ini istiyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye