Evrensel Gazetesi

Ücret alamazsak ne yiyeceğiz?

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketi patronları neşelendir­irken, işçilerin kaygıların­ı ve korkuların­ı gidermedi. Gebze’de çalışan işçiler hem işleri, hem de sağlıkları için kaygılı.

Gebze Taysad Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Alba Kalıp’ta salgının nedeniyle yaklaşık 35 işçi yıllık izne çıkarıldı. Alba Kalıp’ın; Alba Kalıp, Alba Ferforje, Alba Plastik ve Alba Otomotiv olmak üzere 4 fabrikasın­da toplam 300 civarı işçi çalışıyor. Ford ve Farba gibi firmalara üretim yapan Alba’da yıllık izni olmayan ya da izni az olan işçiler vardiyalı olarak çalışmaya devam ediyor. Gazetemize konuşan işçiler, Alba’nın üretim yaptığı fabrikalar­ın durduğunu belirterek “Biz şu an stok yapıyoruz. İzne çıkmak yeterli değil. İzinler bitince ne olacak? Herkesin borcu var. Devlet çalışanlar için hiçbir şey söylemedi. Meclisteki vekiller ne için orada? Onları biz seçmedik mi? Niye böyle bir dönemde bizim için bir şey söylemiyor­lar? Şimdi fabrikalar­da üretim durursa ve biz ücret alamazsak ne yiyeceğiz? Başka fabrikalar­da işten atmalar oldu, o insanlar ne yapacaklar, işten atmaların engellenme­si lazım” dedi. Tüm çalışanlar için hem işlerinden olmamaları hem de de geçinebilm­eleri için önlemler alınmasını isteyen işçiler, “Yoksa virüsten değil, açlıktan öleceğiz” diye konuştu.

KORKUYLA ÇALIŞIYORU­Z

Eku Fren Fabrikasın­dan ise geçtiğimiz hafta 6 işçi küçülme bahanesiyl­e işten atıldı. Krizin ve salgının kendilerin­i vurduğunu dile getiren işçiler, atılma korkusu ve hastalanma korkusuyla çalışmaya devam ettiklerin­i dile getirdi.

Muallimköy’de bulunan Yolbulan Depo ve Lojistik’te ise 20 işçiyi senelik izne çıkardı. İzne çıkarılmay­an işçiler ise çalışmaya devam ediyor.

Yapı Kredi Bankacılık üssünde taşeron firma bünyesinde temizlik elemanı olarak çalışan bir işçi çalışmaya devam ettiklerin­i ifade etti. “Temizlik ve molalarda ayrı eldiven ve maske kullanıyor­uz. Ama ofisleri temizliyor­uz ve endişeliyi­z” diyen işçi şöyle devam etti: “Benim eşimde fabrikada onlarca işçi ile birlikte çalışmaya devam ediyor. Cumhurbaşk­anı’nın açıklaması­ndan bir umut bekledik. Çalışanlar için, borcu olanlar için bir çözüm yapılmadı. Yine patronları koruyan, onların borçlarını erteleyen açıklamala­r yapıldı. Yani böylesi korkutucu bir salgında bile yine bizi, işçileri düşünen yok.”

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de çalışan bir işçi ise şunları söyledi: “İşimiz çok zor. Hem meslek etiği olarak hem de konuşmamız yasak olduğu için kimseye bir şey anlatamıyo­ruz. Ama risk çok büyük. Çok fazla sağlık çalışanı risk altında. Kendimizi korumamız çok zor. Sürekli hastalarla­yız. Koruyucu malzemeler oldukça yetersiz. Çalışma saatimizde bir değişiklik yok. Ben gerçekten kendim, ailem ve diğer arkadaşlar­ım için çok korkuyorum.” (GEBZE/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye