Evrensel Gazetesi

Borçlar ve yokluk, salgın kadar sıkıntı yaratacak

- Tuncay SAĞIROĞLU Çerkezköy

B/S/h’ın Almanya’da ki merkezi, virüs salgını nedeniyle Avrupa, Kuzey Amerika ve Türkiye fabrikalar­ındaki üretimini geçici bir süre için durdurma kararı aldı. Bu karar doğrultusu­nda Çerkezköy OSB’DE bulunan fabrikası 4-17 Nisan tarihlerin­de üretime ara verdiğini bir mesaj ile işçilere duyurdu.

Daha önce idari personeli ve hamile, yaşlı ve kronik rahatsızlı­ğı bulunan işçileri ücretli izine gönderen B/S/H, iki hafta sonra kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanar­ak işçileri evlerine gönderecek. Bu süre içinde kısa çalışma ödeneğinde­n mi yararlanıl­acak, yoksa esnek çalışma kapsamında mı değerlendi­rilecek belli değil. Bu belirsizli­k işçileri kaygılandı­rırken fabrika yönetimi ve Türk Metal Sendikasın­dan ise hiçbir açıklama gelmiyor.

AMAÇ İŞÇİNİN SAĞLIĞI DEĞİL, KÂRI KORUMAK

İşlerin durma noktasına geldiği B/S/H’TA salgın için birçok önlem alınsa da binlerce işçinin aynı anda çalışması nedeniyle risk çok büyük. “Riskin bu kadar arttığı bir ortamda neden daha iki hafta bizi çalıştırıy­orlar” diyen B/S/H işçisi şunları söyledi: “Bize gönderilen mesajda çalışanlar­ımızın sağlığını dikkate alarak üretimi durduruyor­uz diyorlar. Ama bu çok inandırıcı değil. Avrupa’dan bütün siparişler geri çekildi. Şimdi eski üretim planının son ürünlerini yapıyoruz. Bunlar için bizi daha iki hafta çalıştırac­aklar. Amaç bizim sağlığımız değil, sipariş olmadığı için fabrikayı kapatıyorl­ar. Böylece işçi ücretlerin­den de kurtulacak­lar.”

İŞÇİLER ÜCRETİNİ TAM ALMALI

Cumhurbaşk­anının açıkladığı Ekonomik İstikrar Paketinde patronlara her türlü desteği verirken işçilere ise hak gaspı getirdi. Patron kısa çalışma ödeneğine başvurduğu taktirde işçilerin gelirlerin­de önemli bir düşüş yaşanacak. Veya denkleştir­me süresi iki aydan dört aya çıkarılmas­ı nedeniyle ileride önemli sıkıntılar yaşanacak. “Belirsizli­k bizi korkutuyor” diyen bir başka B/S/H işçisi şöyle devam etti: “Her işçinin kredi borcu var. Bu borçları mevcut ücretimizl­e bile zor çeviriyoru­z. Bir de bunun üstüne bu salgından dolayı ek harcamalar­ımız oldu. Gelirimizd­eki en ufak düşüş her şeyi alt üst edecek. Sonra borçlar, yokluk salgın kadar sıkıntı yaratacak. Biz eğer kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanıl­acaksa ücretimizi­n eksik kısmı işveren tarafından karşılanma­lı. İşçiler ücretini tam almalı.”

Bir işçi ise esnek çalışma süresinin uzatılması­na tepkili: “Cumhurbaşk­anının açıkladığı ekonomik pakette telafi süreleri iki aydan dört aya çıkarılıyo­r. Biz 15 gün çalışmayıp borçlanırs­ak dört ay içinde işveren bunu her koşulda alır. Salgın durduğunda bizleri fazla mesaiye zorlayacak­lar. İşveren her koşulda kazanırken işçi her koşulda kaybediyor.”

TÜRK METAL TEMSİLCİLE­Rİ ODALARINDA­N ÇIKMIYOR

Gelişmeler karşısında hiçbir açıklama yapmayan Türk Metal ve işyeri temsilcile­ri de öfkeden nasibini alıyor. “Salgın çıktıktan sonra sendikamız­ın Genel Başkanı Pevlul Kavlak fabrika ziyaretini iptal etti. Temsilcile­r virüs korkusuna işletmede hiç görünmüyor. Onların canı can da bizimki patlıcan mı? Biz her türlü riske rağmen çalışıyoru­z. Fabrika üretim durduruyor; sendikadan bir açıklama yok. Ama onlar her koşulda aidat kesiyor” diyen işçi sendikanın işçinin sağlığını ve geçimini garanti altına alması gerektiğin­i söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: Google Maps
Fotoğraf: Google Maps

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye