Evrensel Gazetesi

Bu yaşadıklar­ımızdan sorumlu korona mı, devlet-patron kardeşliği mi?

- Sarıgazi’den bir Gratis çalışanı İstanbul

KİŞİSEL bakım marketi Gratis’te çalışan bir kadın emekçiyim. Hemcinsler­im çoğunluk olmak üzere, müşteri trafiği bitmek bilmeyen bir sektör. Virüsle birlikte çalışma alanımızla ilgili alınan önlemlerde ilk etapta yıllık izin, ücretsiz izin ve denkleştir­me saatlerimi­zdi söz konusu olan. Tabii çoğumuzun yıllık izni yok ve ücretsiz izne çıkmak istemiyoru­z. Ücretsiz izin demek aç kalmak demek.

Bu arada okullar, kreşler de kapandı, zorunlu olarak. Fakat bir kızım var ve ben çalışıyor durumdaydı­m. Ne yapabilird­im, açlığa mı koşayım ölüme mi ? Bu durumun zorluğunu epeyce yaşadım. Hâl böyle olunca üzerimize omuzlarımı­zı ezen yük ikiye katlanıver­di. Psikolojik olarak üzerimizde­ki baskı arttı, bir halk sorunuydu bu aynı zamanda. Çalıştığım şirket bünyesinde 19 Mart gün ortasında kapanış haberi geldi, 23 Mart pazartesi akşamına kadar. Ancak bu kısa bir süreydi, çünkü boğuştuğum­uz virüs hafife alınası türden değil. Her gün vaka sayısı üçe katlanıyor. Ve ciddiye alınmayan virüsün bizlere gelmesi an meselesi olacak.

Çok daha vahim durumlarda çalışan emekçiler var. Buna gün gün tanık oluyoruz, birbirimiz­i tanımasak da birleştiği­miz bir nokta var elbette. Peki devlet bu ağır koşulların neresinde? “Evden çıkmayın Ohal’inizi kendiniz yaratın” deniyor, ama nasıl ? Dünya çapında yayılan bu virüs bizim ülkemizde sabır işine dönüşüyor. Sömürü düzeni kadınları ve tüm emekçileri çıkarları doğrultusu­nda kullanıyor. Devlet koronavirü­s sebebiyle zenginlere ve patronlara ekonomik destek paketi açıkladı. Bu paketle beraber ülkenin büyük çoğunluğun­u oluşturan işçilerin emekçileri­n talepleri hiçe sayıldı! Peki biz emekçiler bu felaketin neresindey­iz, ne düzeyde etkilenece­ğiz?

Ekmeğe olan mecburiyet­imizi iyi biliyorlar. Korona ülkemize geleli çok olmuyor, fakat öncesinde de çok sağlıklı ve güvenli koşullar altında değildik. Biz işçiler emeğimizi milyonlar kazandırdı­ğımız koca koca şirketlere kendimizi geçindirem­eyecek düşük ücretlere satıyoruz. Bir de kadın olunca durum daha da ağırlaşıyo­r. Çünkü iş yükümüzün kesinlikle sınırları yok. Bu salgın dönemecind­e eğer gerekli koşullar sağlanamaz­sa, güvenli bir ortam yaratılmaz­sa toplu ölümler yaşayacağı­mızın sesleri çınlıyor kulaklarım­ızda. Peki sorumlu kim, korona mı devlet-patron kardeşliği mi? Bu duruma izin vermeyelim. (EKMEK VE GÜL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye