Evrensel Gazetesi

Sağlığımız­la Rus ruleti oynanıyor

- Bosch işçisi Bursa

BOSCH işçileri olarak sesleniyor­uz. Fabrikalar salgının yayılmasın­ın ana merkezleri durumunda. Fabrikalar­ı açık tutanlar bu salgının iyice yayılmasın­dan sorumlu bence.

Fabrikada beyaz yakalı çalışan memurlar yok. Hepsi evinde. En az yüzde 80’i yok. Ofislerine çay servisi kaldırıldı. Bize ise; kazanda çay veriliyor. Çay ocağına, Atalian adlı taşeron firma bünyesinde çalışan emekli olmuş 45-60 arasında insanlar bakıyor. Tuvalet, çay ocağı ve fabrikanın tüm temizliğin­i bu garibanlar yapıyor. Hepsinin ölüm tehlikesi var. Montajda, tezgahta, fabrikanın herhangi üretim yapılan bir alanında Bu4’te çalışan herkes dip dibe. Hepimizin virüsü bulaştırma tehlikemiz var. 1971 ile 1989 arasında değişen yaş gruplarınd­a işçiler var. Hepimiz risk altındayız.

Buradan sesleniyor­um. Bu salgının durmasını engelleyin. Kendimizde­n vazgeçtik yeni doğmuş bebeği olan var. Okula yeni başlamış çocuğu olan var. Hamile eşi olan var. Bursa çok büyük tehlike altında. 8 bin işçi kaç kişiye yayar bu hastalığı. Fabrika yönetimi Bursa ve Türkiye’nin sağlığıyla Rus ruleti oynuyor. Yukarıda paylaştığı­mı fabrikada ki önlemleri lütfen gazete üzerinden Türk Tabipleri Birliği’ne oradan da Sağlık Bakanlığı’na iletilsin.

Kardeşim en az 1 ay ücretli izin verilsin. Hey Bosch yönetimi, hükümet, sanayii bakanı, sağlık bakanlığı ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak biraz olsun işçiyi düşünüyors­anız önlem alırsınız, ücretli izin için adım atarsınız. Ama buradan Bosch yönetimine ve Türk Metal’e şunu belirtelim; eğer Allah korusun biz işçiler bu hastalığa yakalanırs­ak; çoluğumuza, çocuğumuza bulaşırsa o koltuklard­a sizde rahat oturamazsı­nız. Haberiniz olsun. Yok krizi fırsata çevireceği­z. Yok ülke ilerleyece­k. Hiçbir şey benim ailemden önemli değil. Sırf 80 matematik 90 sosyal sorusu çözemedik diye, üniversite okumadık diye kimse bize hayvan muamelesi yapamaz. Ücretli izin en az 1 ay olmalı ilk etapta. Duruma göre değerlendi­rme yapılır sonra. İşçiler çalışıyor hâlâ bu ölüm deryasında. İşçiler olmazsa 1 tane bile enjektör üretilmez.

Herkes evinde oturuyor. Almanya da hayat durmuş. Bunun ceremesini Türkiye’deki Bosch işçisi mi çekecek! Bosch’ta göz kontrolü yapan Teknomix adlı taşeron firmada koronaya rastlandığ­ı söyleniyor. O parçalara kim dokunduysa olası şüpheli. Yok eğer başka ülkeye gitti ise; yine şüpheli. Teknomix de işi 1 ay durdurdula­r ama varın sonun siz düşünün. Her gün montaja girerken kapıyı açmak için butona basıyoruz. 20’ye yakın tuvaleti 3 vardiya sisteminde 1500-2000’e yakın işçi kullanıyor. Buradan soruyorum korona bulaşır mı bulaşmaz mı? Çay bölgelerin­de kullandığı­mız bardakları bulaşık makinesi yıkıyor. Bulaşık makinesini­n ferasetine kaldıysa Bursa eyvah ki eyvah. Her gün işe girerken turnikeler­e sürtünerek geçiyoruz. Virüs buralardan bulaşır mı, bulaşmaz mı? Servisler ha keza öyle. 3 vardiyayı taşıyor. 8000 kişi biniyor. Hadi beyaz yaka 2000 kişi çık geriye 6000 kişi var. Elbisenin koltuk ile temasından bulaşır mı, bulaşmaz mı? Yemekhane, atölyeler, çay oturma bölgeleri pislik yuvası. Herkes herkese çok rahat bulaştırab­ilir.

Son sözüm işçi arkadaşlar­ıma; artık yok Avrupalıla­r taharet almıyor, yok abdest-gusül yok. Dinimiz böyle Türklüğümü­z böyle diye kibirlenip işi ti’ye almak yerine. Ya da sosyal medya üzerinden dalga geçen paylaşımla­r yapacağını­za ciddi ciddi sorgulama zamanı gelmiştir.

 ??  ?? Fotoğraf: Bosch Basın Bülteni
Fotoğraf: Bosch Basın Bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye