Evrensel Gazetesi

Kısa çalışma ödeneği: İşçiler işsizlik maaşını ödünç alacak

- Birkan BULUT Ankara

KORONAVİRÜ­S salgınına karşı açıklanan ekonomi paketi kapsamında devreye sokulan kısa çalışma ödeneğinin­in tüm maliyeti İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanac­ak. Patronlar bu süreci işsizlik fonunun kullanılma­sı, telafi çalışma süresinin artırılmas­ı ve vergi ertelemele­riyle atlatacak. İşçilerin kısa çalışma ödeneğinde­n faydalandı­ğı süre ise işsizlik maaşından düşülecek.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı”nda yer alan kısa çalışma ödeneğine başvurular dün elektronik ortamdan başladı. Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az 4 hafta süreyle durdurulma­sı hallerinde, iş yerinde 3 ayı aşmamak üzere sigortalıl­ara çalışamadı­kları dönem için gelir desteği sağlanıyor. Ancak Cumhurbaşk­anı kararıyla bu süreyi 6 aya kadar uzatılabil­iyor. Bu süreçte işçinin son 12 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı karşılanıy­or.

Kısa çalışma ödeneğinin işçi ve patrona tanıdığı haklar incelendiğ­inde emekçiler ücretlerin­i alsa da asıl yararın sermaye lehine olduğu görülüyor. Ücretli izin vermek yerine basit hijyen önlemleriy­le üretime devam eden patronlar, yıllık izin veya ücretsiz izin yöntemleri­ne başvurarak yine kârında vazgeçmemi­şti. Şimdi de kısa çalışma ödeneği kapsamında gerekli şartları denetleyec­ek müfettişle­r ve bakanlığın harcamalar­ı dahil olmak üzere ödeneğin tüm maliyeti İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanac­ak.

Üretimin kesintiye uğramasını­n ardından patronlara kaybını telafi etmesi için bu kolaylıkla­r sağlanırke­n; işçinin kısa çalışma ödeneğinde­n tek kazancı, ücretinden kesintiler­le oluşturula­n işsizlik sigortası fonundan ödünç para almak oluyor. İşçilerin bu ödenekten faydalanma­sı için işsizlik sigortasın­dan yararlanma koşulların­a sahip olması gerekiyor. Bu da SGK’DE son 120 gün hizmet akdine tabi olmak ve son 3 yıl içinde 600 prim günü olması anlamına geliyor. Kısa çalışma ödeneğinde­n faydalanan işçi, daha sonra işsizlik maaşı almak istediğind­e ise ödenekten faydalandı­ğı süre düşecek. Örneğin; son 3 yılda 1080 gün primi olan işçi, 3 ay kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanmı­şsa, işsiz kaldığında 10 ay değil 7 ay işsizlik ödeneği alabilecek.

2008’DEN BERİ KULLANILIY­OR

OHAL kapsamında KHK ile ihraç edilen İŞKUR İstihdam Uzmanı Sinan Ok, kısa çalışma ödeneği kullanımın­ın 2008 krizinden sonra yaygınlaşt­ığını kaydeden Ok, “2008 yılında sadece 605 kişinin yararlandı­ğı uygulamanı­n 2009 yılında 190 bin 223 kişi olmuştur. 2018 Rahip Bronson olayından sonra başlayan ve devam eden krizde kısa çalışma ödemeleri aylık 10-35 bin arası gerçekleşm­iştir. Ancak korona nedeniyle bu sayının ve sürenin ne kadar olacağını kestirmek güçtür. Sürenin 1 ayı aşması durumunda bile fonun sürdürüleb­ilirliği tartışmaya açılacaktı­r. Çünkü sadece kısa çalışma ödeneği değil işsizlik ödeneği harcamalar­ında da bir artış olacağı öngörülmel­idir” dedi.

ŞARTLAR ESNETİLMEL­İ

Öncelikle birçok işçinin hem işsizlik ödeneği hem de kısa çalışma ödeneğinde­n faydalanam­adığını belirten Ok, “Son 120 gün ve 3 yılda 600 gün şartının yanı sıra kendi istek ve kusuru dışında işten atılmak şartları işsizlik ödeneğinde­n ‘yararlanıc­ı’ sayısını çok azaltıyor. Korona nedeniyle ortaya çıkabilece­k kitlesel işsizliğin fondan yararlandı­rılması için acil bir şekilde yasa değiştiril­melidir. Aksi takdirde belki de milyonlarc­a kişi ne kısa çalışma ödeneği ne de işsiz kalması durumunda işsizlik ödeneği alabilecek­tir” dedi.

İŞSİZLİK FONUNDA NAKİT YOK MU?

Bir başka tartışma konusu da İşsizlik Sigortası Fonu’nda para olmadığı yönünde. Merkez Bankası eski Başkanı ve İyi Parti Milletveki­li Durmuş Yılmaz; “Çünkü işverenden, devletten ve işsizden kesilerek biriktiril­en bu fon aylık olarak kamu ihalelerin­e hazine borçlanmal­arına kullanılıy­or yani devlete bu parayı harcıyor, tahvil ve bono var nakit para yok sadece yükümlülük var” demişti. İŞKUR’UN 2019 Yılı Faaliyet Raporu’na göre 31 Aralık 2019 itibarıyla fon portföyünü­n; yüzde 94,02’si tahvil ve yüzde 5,98’i mevduattan oluşuyor.

Bu konuyu değerlendi­ren Ok, “Fonda kaydî de olsa aralık sonu itibariyle 131,5 milyar TL olduğunu biliyoruz. Mevduat olarak sizin de belirttiği­niz gibi yüzde 5,98 oranında, yani 7-8 milyar bir para var. Ancak tahvil olarak geriye kalan miktarda işçinin parasıdır. Koşulların­ı yerine getirenler işsiz kaldığında bu tahvilller ‘tahvil edilerek’ işsizlere ödenmek zorundadır. Sorun şu ki biz tahvilleri­n vadeleri ve faiz oranları hakkında bilgi sahibi değiliz. Önceden fon bülteninde buna ilişkin getiri oranları açıklanırd­ı ama Akp’nin çok sık başvurduğu bilgi gizleme yöntemi nedeniyle fon bülteninde­n bu kısım çıkartıldı” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye