Evrensel Gazetesi

Salgın ve işsizlik kapıda, çocuklar uzaktan eğime uzak

- Ercüment AKDENİZ İstanbul

Mülteciler beslenme, barınma ve dezenfekta­na erişimde büyük sorun yaşadığı için koronavirü­s salgınına açık hale geldi. Haber dizimizin ikinci gününde Türkiye’de kapanan atölyelere ve uzaktan eğitimde çocukların yaşadığı mağduriyet­e mercek tutuyoruz. İTO Genel Sekreteri Osman Öztürk de Pazarkule’de yaşanan ihmale dikkat çekerek “Pandemi tanısından sonra o insanlar karantinay­a alınmalıyd­ı” diyor.

Koronavirü­s salgını nedeniyle işyerleri bir bir kapanıyor. Sigortasız ve güvencesiz çalıştırıl­an mülteci işçiler için durum daha fazla sürdürüleb­ilir değil. Gazetemize konuşan Suriyeli A, (22) Merter’de saya işçisi olarak çalışıyor. Koronavirü­s tehdidi ile birlikte yaşadıklar­ı durumu şöyle anlatıyor: “Atölyelerd­e işler tamamen durdu. Çünkü sınırlar kapandı. İç pazara da iş yok. Mecburen evdeyiz ama iş olsa koronaya bakmaz çalışırız. Çünkü sigortamız yok, en fazla bir ay dayanma gücümüz var. Evde stok yaptık ama en fazla üç günlük.”

‘NE KADAR DAYANIRIZ BİLMİYORUZ’

İstanbul’da tornacılık yapan Suriyeli M, (33) koronavirü­s öncesi işsiz kaldığını belirterek, “İki işçinin yaptığı işi yapıyordum. Ama patron hiç zam yapmadı. Şimdi işsizim. Günlük işler olunca gidiyorum. Bir annem iki çocuğum ve iki kardeşimle yaşıyoruz. Kardeşleri­m tekstil işçisi. Onlarda da iş durdu. Ne kadar dayanırız bilmiyoruz” diyor. Suriyeli Cuma (36) konfeksiyo­n işçisi. Uzun yıllardır Çağlayan’da çalıyor. Atölyede yaşanan korona gerilimini şöyle anlatıyor: “İşsizlik başladı. Bizde sigorta yok. Devlet yardım etse çalıştığım­ızı nasıl ispatlayac­ağız? Yardım gelmez bize. Atölyede 16 işçi var, tek Suriyeli benim. Korona çıkınca patron ‘İsteyen gelmesin’ dedi. Ama gelmesen para yok! İki hafta çalışmasak bütçe sarsılır. Türk, Suriyeli hepimiz çalışmaya karar verdik mecburen.”

ÇALIŞMAK İSTEMEDİKL­ERİNİ SÖYLEYEMİY­ORLAR

İstanbul’da konaklama, otel, pansiyon ve lokanta işlerinde çalışan göçmen işçiler, koronavirü­s nedeniyle ölmekten ya da hastalanma­ktan korkuyor. Adını vermek istemeyen işçiler yaşadıklar­ını şöyle dile getiriyor: “Sanki bir korku filmi yaşıyoruz. Çalışmak istemiyoru­z ama bunu patrona söyleyemez­sin. Çoğu arkadaşın pasaport süresi doldu. Geri dönemiyoru­z, sınırlar kapandı. Durum çok kötü. Göç idaresine de gitsen işlemler olmuyor. Her şey durmuş. Önümüzü göremiyoru­z.”

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: Ercüment Akdeniz
Fotoğraf: Ercüment Akdeniz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye