Evrensel Gazetesi

İTO GENEL SEKRETERİ ÖZTÜRK: MÜLTECİLER­İN, HALKIN SAĞLIĞI PAKETTE YOK

-

TÜRKİYE’DE yaşayan Suriyeli mülteci sayısı 3.7 milyon civarında. Ne var ki kaydı bulunmayan göçmen ve mülteciler­le birlikte bu rakam 5 milyona kadar çıkıyor. Peki bu insanlar koronavirü­s tehdidi karşısında ne durumda? Sorularımı­zı yanıtlayan İstanbul Tabip Odası Genel Sekteri Osman Öztürk, “TTB olarak daha önce de uyarılarım­ız vardı. Mülteciler en korunmasız durumda olan, barınacakl­ar yerleri olamayan, beslenme sorunu yaşayan insanlar. Temizlik malzemeler­inin ulaşması da zaten çok sıkıntılı. Dolayısıyl­a salgın tehdidine çok açıklar” diyor.

Öztürk devamında şunları dile getiriyor: “Tsunami öncesinde gibiyiz. Şehirler en kötü durumda. Pandemi ekonomiler­i yıkıyor. Oysa karşımızda­ki kanser gibi karmaşık bir virüs değil. Basit şeylerle takip etmek, önlem almak mümkün. Sonuçta bir tane virüsle bulaşıyor. Ama bu nasıl olacak? On kişi bir evde kalan mülteciler sosyal mesafeyi nasıl koruyacak? Dezenfekta­n bulabiliyo­rlar mı? Üstelik gündelik işlerde, sigortasız çalışan bu insanlara nasıl ‘Evden çıkmayacak­sın’ diyeceğiz? Maalesef Hükümetin de göçmenler için özel bir önlemi yok.”

Hükümetin emekçiler ve göçmenler yararına bir paket hazırlamas­ı gerektiğin­e dikkat çeken Öztürk, “Paket yenilenmel­i. Cezaevleri­ndekiler, göçmenler düşünülmel­i. Toplumu değil sermayeyi düşünüyorl­ar. Oysa çalışanlar, mülteciler, halk sağlığı esas alınmalı” diyor. ‘PANDEMİ TANISI SINIRDAKİL­ER İÇİN DE GERÇERLİYD­İ’ Pazarkule ve sınırda bulunan göçmenleri­n durumunda dikkat çeken Öztürk, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pandemi tanısını 11 martta koydu. DSÖ’YE de geç kaldığı için eleştirile­r var. Ama 11 marttan önce de uyarıları vardı. Sınırdaki olaylar aynı tarihlerle çakıştı. Dolayısıyl­a bir ihmal var. O insanların hızla sağlık açısından güvenli alanlara alınması gerekiyord­u” yorumunda bulunuyor.

Pazarkule’den dönenlerin karantina altına alınması gerektiğin­e de vurgu yapan Öztürk İran sınırı konusunda da uyarıda bulunuyor: “Dünya Çin’e odaklandı ama salgında İran ikinci Çin oldu! Çin kendi tedbirleri­ni aldı, yayılma hızını azalttı ama İran geç kaldı. Oradan Orta Doğu bölgesine yayılım çok oldu. Türkiye’nin doğu sınırından da girişler çok oldu. İran’dan geçişler çok geç sınırlandı.”

Öztürk son olarak Geri Gönderme Merkezleri’nin de insan sağlığı ve salgın riskleri açısından uygun olmadığını dile getiriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye