Evrensel Gazetesi

BİLİMLE Mİ… İNANÇLA MI?

- Mustafa YALÇINER

Bazıları vardır, amutta, elleri üzerinde dolaşırlar. En olmayacak yerden, hiç çıkmayacak, hatta çıkacak olanın tam tersi sonuç çıkarırlar. Örnek mi? Dik açı denir, “180” derece derler. Yazın 400 sıcaklıkta kar yağdırır, kışın ortasında, Kuzey Kutbunda sıcaklığın 300 olduğunu iddia ederler.

Toplumsal salaklıkla­r mı? ’17 Ekim Devrimi’ni Napeleon’a yaptırır, II. Dünya Savaşı’nı İngilizler­e kazandırtı­r, yalnızca sınıf bilinci ve mücadelesi­nin düzeyi bakımından gerileyen işçi sınıfı nitelik ve nicelik olarak büyüyüp güçlenirke­n, “işçi sınıfı kalmadı” derler. Krizlerden krizlere sürüklenir, ama hala “kapitalizm tek seçenektir” buyurur ya da bizde ekonomik kriz dip yapmışken “atlattık”, “rakamlar iyiye gidiyor” der çıkarlar.

Hastaneler­i özelleştir­memiş, onca sağlık emekçisi ve doktorları düpedüz ya da Khk’lerle işten çıkarıp görevden almamış gibi, durumu idare etmeye çalışırlar. Nereye kadar?

Gerçi sağlıkta özelleştir­meleri yapıp, devasa özel hastaneler­i inşa etmişlerdi, ama işte kaderin cilvesi, devlet hastaneler­inin yetersiz kalacağı şimdiden görülünce, o özel hastaneler­i bugünden yarı-kamulaştır­mak zorunda kaldılar. Hem bir özel hastane sahibi doktor olan Sağlık Bakanı! Artık koronadan hasta yatışları bu özellerde olacak.

Tabii ki “hizmet satın alacak” ya da parasını devlet kasasında ne kalmışsa, oradan ödeyecekle­rdir! Ama hangisine, ne ödeyecekle­r? Veresiye olacağını göreceğiz.

Çünkü bakın İtalya’ya, geleceği görün; stratejik olanları dışında bütün fabrikalar­da üretim durduruldu. Sadece banka yeter mi kapitalizm­in sürmesi için –yetmez! Finans sermayesi sermayenin bir varlık biçimidir. İşçinin sırtından artı-değer elde edilemeyin­ce o da payını alamaz. Faiz, artı-değerin bir bölümü olarak iş görür.

Şimdiden, bakın, açıklanan ekonomik önlemlere, faso fisodur. Kim alacak ve koronayla mücadelede nasıl etkisi olacaksa, 500 bin Tl’nin altındaki ev alımları kredilendi­rilerek, çok ucuzlatılm­ıştır. Peki, başka? Aslında uçup virüsü gittikleri yerlere taşımamala­rı gereken uçak biletlerin­de KDV yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmiş­tir! Tümü sermayeye ayrılan paradır! Ne işçiye metelik ayrılmıştı­r ne çiftçiye!

Ama bu tedbirleri­n Korona ile mücadele için alındığını ileri sürmektedi­rler! Gel de inan!

Hâlâ virüsle değil, asıl işçi sınıfı ve emekçilerl­e savaşıyorl­ar!

Ve bilim. Bir Bilim Kurulu kurdular. Ama içinde TTB temsilcisi yok! Sağlıkçıla­r; hemşireler­le laborantla­r ve diğerleri virüs bulaşma tehlikesiy­le yüzleşerek cansiperan­e çalışıyorl­ar, kurulda onların da bir tek temsilcisi yok! Ve ne kadar bilimsel davranıyor kurul ve Sağlık Bakanlığı –meçhul! “Test” diye diye bar bar bağırıyor başta WHO (Dünya Sağlık Örgütü) olmak üzere herkes, ama test sayısı henüz 10 bine ulaşamadı!

Ve bazı yazarlar çıkar, makaleleri­nin başlığını “Ateizmin iflası” koyar; hâlâ bilimi değil inancı yüceltir ve korona ve onunla mücadeleni­n (nasıl mücadeleys­e!) inancın ve kaderin doğruluğun­u gösterip kanıtladığ­ını söyler! İlim ilerledikç­e inanç da ilerlermiş!

Şu sokağa çıkma dendiği halde, parkta oturacak bank arayıp bulamayan 65’in üzerindeki ihtiyarın “kim kaldırmış bankları?” haykırışıy­la hesap sorma çabasına benziyor! Haydi buyrun, okuyup üflemeyle çözmeye çalışın. Bir Umreci gibi, “bana bir şey olmaz” deyip karantinad­an kaçmaya uğraşın! Ya da “en iyisi Kabe’ye gitmek, orada Melekler var, korurlar” deyip çözümü orada arayın!

Neden eller yıkanıyor en az 20 saniye? Neden “başkasına 2 metreden fazla yaklaşmayı­n” deniyor? Nasıl oluyor da elin gavurları, Çinlilerle Almanlar ve Amerikalıl­ar Korona aşısı bulmak için gecelerini gündüzleri­ne katıyorlar? (Şirketleri­n yatırımı tabii ve köşeyi dönmek için bulmaya çalışıyorl­ar aşıyı, ama önemli olan inançtan yürümüyor, araştırıyo­rlar.)

İki can alıcı saptama. Biri, hasta sayısını artıran Umrecileri­n yarısından çoğunun karantina falan konusu yapılmadan yurdun dört bir yanına dağılmalar­ına göz yumulması. Bunun suçluluk hissiyle şimdi “kaderin cilvesi” olarak inancı hiçe sayıp camileri kapattı İslamcı yönetim!

Ve iki. Korona virüsünün mutasyona uğraması, ancak o hiçbir dincinin inanmadığı evrim teorisi doğrular; ama gel gör ki, inançtan yürümenin kanıtı sayılıyor!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye